Yerel seçimler yaklaşırken, siyasi partilerin aday listeleri açıklanmaya başladı. Ancak kadın temsilinde AKP ve MHP yüzde 2’yi, CHP yüzde 5’i bulamadı.
Kadın Koalisyonu, meclisteki siyasi partilerin yerel seçim karnesini çıkardı. “Ortada erkeklerin kentleri ele geçirme savaşlarından başka şey yok! 2014 yerel seçimlerinde siyasi partiler kadınları vitrinden bile dışladı” dedi.
Kadınları yok sayan, eşitliğe sırtını dönen siyasi partileri ifşa edeceğini söyleyen Koalisyon, seçimler bu kadar yakınken siyasi partilerin hala adaylarının tamamını açıklamamasını eleştirdi.
Kadın Koalisyonu’nun çalışmasına göre, açıklanan adaylar listelerinde:
* AKP’de 81 belediye başkan adayının biri, yani yüzde 1.23’ü kadın.
* CHP’de 745 belediye başkan adayının 31’i, yani yüzde 4.16’ü kadın
* MHP’de 1064 belediye başkan adayının 12’si, yani yüzde 1.12’ü kadın
* BDP’de 182 belediye başkan adayının 32’si, yani yüzde 17.58’ü kadın. 49 yerde gösterdiği kadın eşbaşkanla birlikte yüzde 44.50 oranında kadın.
Toplam 2072 belediye başkan adayının yüzde 6'sı kadın, yüzde 94'ü erkek.
“Başvuru ücretleri kadınları dışarıda bırakıyor”
Eşitliğin sağlanması için partilerin kadın adayları teşvik edici yöntemler geliştirmesi gerektiğini belirten Koalisyon, adaylık başvurularında alınan ücretlere değindi:
“Adaylık başvurusunda kadınlardan, BDP hiçbir ücret alınmamasını, CHP adaylık başvuru ücreti alınmamasını, ama belediye başkanlıkları için 250 TL, meclis üyelikleri için 100 TL dosya ücreti alınmasını kararlaştırmıştır.
“Bunun yanı sıra başvuru kriteri olarak getirilen ‘yerel yönetici eğitimlerine katılım’, 250 TL katılım bedeli alınarak gerçekleştirilmiştir. MHP genel merkez, kadınlar için başvuru ücreti alınmayacağı görüşünü bildirmiş, yerel teşkilatların kimisinde alınırken kimisinde alınmamıştır. AKP kadınlara, başvuru ücretinin ½ oranında uygulanmasını kararlaştırmıştır.”
CHP ve MHP’de kota yok
Siyasi Partiler | Seçim Genelgelerinde yer alan düzenlemeler: |
AKP |
|
CHP |
|
MHP |
|
BDP |
|
Koalisyon kadın adayları teşvik çabalarında en önemli göstergelerden birinin seçim genelgeleri olduğunu belirtti. Partilerin seçim beyannamelerinde kadın temsiline ne kadar değindiğini inceledi. Buna göre:
BDP: Teşkilatlarına, kadınlar için yüzde 40 kota ve eşbaşkanlık uygulamasını, belediye başkanlığına kadın kotası getirilen 23 yeri açıkladı.
Kadına yönelik suç işlemişlerin ve 2003 yılında kamuoyuna açıkladığı çok eşliliği ret tavrı sonrası, çok eşlilerin adaylık başvurusunun kabul edilmeyeceğini bildirdi.
AKP: Teşkilatlarına, her üç meclis üyesi adayından birinin kadın olmasına dikkat edilmesini bildirdi.
CHP ve MHP genelgelerinde bu çerçevede bir bildirime rastlanmadı. (ÇT)
* bianet’e konuşan Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, çalışma yapılırken Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) aday listesinin henüz belli olmadığını, bu karnelerin yayınlanmaya devam edeceğini ve bir sonraki açıklamada HDP’nin de yer alacağını belirtti.