"Genel olarak kabul edilen tarihsel görüş, insanlığın, yırtıcı hayvanlar gibi avcılıkla geçindiği ve erkeklerin kadınları saçlarından tuttuğu gibi mağaralara sürüklediği bir 'vahşet' döneminden sonra gelişme kaydederek, erkeklerin kadınlara otomobil kapılarını açtığı bir 'uygarlık' evresine ulaştığı doğrultusundadır. Ne var ki, gerçek bunun tam tersi de olabilir. Kimi bulgular insanların, üç buçuk milyon yıl boyunca, kadınlarla erkeklerin eşit tutulduğu, ancak kadınların bir bakıma daha üstün sayıldığı ve erkeklerden daha çok saygı gördüğü küçük topluluklar halinde yaşadıklarının ipuçlarını veriyor."
Marilyn French, "Kadınlara Karşı Savaş" kitabına böyle başlıyor, tarihe bir daha kadın gözüyle bakarak.
Metis yayınlarından çıkan, Beril Eyüboğlu'nun Türkçeleştirdiği kitap şu dört bölümden oluşuyor:
- Kadınlara Karşı Sistemli Ayrımcılık
- Kadınlara Karşı Kurumların Savaşları
- Kadınlara Karşı Kültürel Savaş
- Erkeklerin Kadınlara Karşı Kişisel Savaşı
French'in kitabına dair yazdıkları şöyle:
"Kadınlara Karşı Savaş, dünyanın her yerinde kadınlara uygulanan ekonomik, politik ve fiziksel baskıyı belgeleyen bir kitaptır. Kadınlara duyulan nefretin tekil tavırlardan kaynaklanmadığını, sistemli bir ayrımcılığın sonucunda ortaya çıktığını göstermeye yöneliktir. Evde, işte, sokakta, hastanelerde, dinsel ve hukuksal kurumlarda sürekli karşımıza çıkan, yüzleşmemiz gereken bir gerçektir kadınlara karşı savaş."
Feminist yazar French kitapta patriarkanın nasıl güçlendiğinin yanı sıra erkekliğin kadınlara savaşına karşı kadınların nasıl mücadele ettiklerine ve bu mücadelenin aksayan yönlerine de ışık tutuyor.
"Patriarkal kültürün tümünde, kadınlardan nefret geçer akçe sayılıyor; her erkeğin (ve pek çok kadının) cebindeki bozuk para misali, herhangi bir davranışın bedelini ödemek -haklı göstermek- için kolayca harcanıyor. Kadınlar, nasıl olurlarsa olsunlar suçlandıkları için ayrımcılığı kanıtlamak kolay değil. Bunu kanıtlayabilmek için sonuçlarını incelememiz gerekiyor."
Marilyn French
ABD'li feminist yazar French 1929'da doğdu. Long Island'da bulunan Hofstra Üniversitesi'nden 1951'de mezun oldu. 1964'te yüksek lisansını tamamladı ve 1968'e kadar Hofstra Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Daha sonra çalışmalarına Harvard Üniversitesi'nde devam etti ve 1972'de doktorasını aldı. Yazın hayatına 1957'de atılan French'in Türkçedeki diğer eserleri şöyle: Kanayan Yürekler (E, 1991) ve Kadınlara Mahsus (E, 1995). French 2 Mayıs 2009'da Manhattan'da geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle yaşamını yitirdi. (EZÖ)
* Kadınlara Karşı Savaş, Marilyn French, Metis Yayınları, Çeviri Beril Eyüboğlu, Nisan 93, ISBN 975-342-22-6,