Dondurucu soğuğa karşın toplanan yüzlerce kadınla birlikte, siyasi parti temsilcileri, sivil insiyatif grupları, sendika temsilcileri ve öğrenciler de Sergel meydanında toplanarak eşleri tarafından son bir yıl içinde öldürülen kadınlar için anma meşaleleri yaktılar.
Dün akşam sadece Stockholm'de değil İsveç ve Norveç'in hemen hemen her kentinde Birleşmiş Milletler'in (BM) Uluslararası "Kadına Karşı Şiddeti Kına - Şiddeti Yok Et" kampanyası kapsamında protesto gösterileri gerçekleştirildi.
İsveç Adalet Bakanı Thomas Bodström da, Sergel meydanındaki protestolara katıldı.
Bodström, İsveç İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre, son 10 yıldır kadına karşı şiddetin hızla artarak yaygınlaştığını söyledi.
Bodström, ortalama her üç haftada bir kadının eşi tarafından öldürüldüğünü söyledi. Yasaları ağırlaştırmanın çözüm olmadığını söyleyen Bodström "Toplumun susması şiddetin kanıksadığının göstergesidir" dedi.
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Genel Sekreteri Carl Söderbergh de konuşmasında İsveç'teki belediye kurumlarının kadına karşı şiddeti yeterince önemsemediğini söyledi.
Söderberg "Şiddete maruz kalan kadın yetersiz olanaklara sahip kadın sığınma evleri ile polis arasında kalıyor. Belediyeler bu soruna uygun bir bütçe ayırmadıkları gibi okullarda konuyla ilgili yeterince bilgilendirme toplantıları ya da seminerler yapılmıyor" dedi.
Erkekler "şiddet vergisi" ödesin
İsveç sol parti (Vänster Parti) eski lideri Gudrun Sychman'ın yaklaşık bir ay önce meclise verdiği yasa tasarısı protesto gösteri ile birlikte yeniden gündeme geldi. Sychman "toplumda, susan ya da susmayan, birey olarak bütün erkeklerin şu yada bu şekilde kadına karşı şiddeti onayladığını dolayısıyla özel olarak vergilendirilmesi gerektiğini" ileri sürmüştü.
Sychman, kadına karşı şiddetin faturasının bütün toplumun ödediği vergilerle işleyen kurumlara çıktığını belirtti ve "Madem şiddeti erkekler gerçekleştiriyor öyleyse onlar 'şiddete karşı vergi' ödemeliler. Onların keyfi olarak yarattığı şiddetin sonuçlarını niçin sadece kadınlar ve genel olarak toplum çeksin. Erkekler burada baskın ve ayrı bir gruptur" dedi. (SN/EÜ)