Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'ndan (UNFPA) Meltem Ağduk, bianet'e konferansta kadına yönelik şiddetin tüm boyutlarıyla ele alınacağını söyledi.
Tüm dünyadan ve Türkiye'den kadına karsı şiddet ile savaşan kişiler, örgütler ve devlet temsilcilerinin katılacağı konferansta, deneyimler paylaşılacak.
Kadınların yüzde 39'u,şiddeti normal görüyor
UNFPA (Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu), Hürriyet gazetesi, CNN Türk, Çağdaş Eğitim Vakfı organizasyonunda ve İstanbul Valiliği desteği ile gerçekleştirilecek konferansta, kadınlara yönelik şiddetin uluslararası boyutları ele alınacak.
"Aile İçi Şiddet"in tüm dünyada ve Türkiye'de varolan bir sorun olduğu belirtilerek, aile içi şiddetin en genel tanımıyla temel bir insan hakları ihlali olduğu üzerinde duruluyor.
Ağduk, dünyada hala, birçok kadın ve erkeğin, aile içi şiddeti doğal kabul ettiğini söyledi:
"Anketlere göre, Türk kadınlarının yüzde 39'u ve yaşları 15 ile 19 arasında değişen genç kızların yüzde 63'ü, kadının eşi tarafından dövülmesinin bazı durumlarda hoş görülebilir olduğunu düşünmektedir."
Belediyelere kadın sığınma evi zorunluluğu
"Aile İçi Şiddete Son" kampanyasının verilerine göre, şiddetle mücadele için, Türkiye'de son 20 yıldır STK'ler ve 5-10 yıldır da özel sektör firmaları, hükümet organları birçok girişimlerde bulunuyor.
Konferansının iletişim çalışmalarının Hürriyet Gazetesi Kurumsal İletişim Müdürü Elvan Omay' ile birlikte, BM Nüfus Fonu (UNFPA) adına kendisinin yürüttüğünü belirten Ağduk, konferansın herkese açık olduğunu söyledi.
Konferans nedeniyle kadına yönelik şiddetle ilgili yapılan araştırmaların değerlendirildiğini belirten Ağduk, konferansta bir çok ülkedeki aile içi şiddetin tartışılacağını ifade etti.
Türkiye açısından 2004 yılının, töre cinayetleriyle ilgili olarak, TCK'de yapılan önemli yasal değişikliklere sahne olduğunu belirten Ağduk, "Aile içi şiddet bir boyutuyla yerel yönetimlerin gündemine girdi ve Belediyeler Kanunu'nda yapılan değişiklikle nüfusu 50 binin üzerindeki yerel yönetimlere 'Sığınma Evi' açma zorunluluğu getirildi" dedi.
Aile içi şiddette uluslararası işbirliği
Ağduk, geçen yıl iki büyük kampanyanın hayata geçirildiğini belirterek şu bilgileri verdi:
"Bunlardan biri Hürriyet gazetesinin, CNN Türk, Çağdaş Eğitim Vakfı ve İstanbul Valiliği işbirliği ile başlattığı "Aile İçi Şiddete Son!" adlı kampanya, diğeri ise, BM Nüfus Fonu ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü vasıtasıyla, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti işbirliği ile başlattığı "Kadına Karşı Şiddete Son!" kampanyasıdır.
"Şimdi, bu iki kampanyanın tarafları; sivil toplum örgütleri, kamu kuruluşu temsilcileri, yerel yönetim, özel sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla, dünyadan ve Türkiye'den deneyimlerin aktarılacağı, "Aile İçi Şiddete Son! Konferans 2005 Dünyadan Örnekler" başlıklı uluslararası bir konferans düzenliyor."
Türkiye'de aile içi şiddetle başarılı bir şekilde mücadele edebilmenin yoluyla ilgili sunumların ana başlıkları şunlar olacak:
*Erkeklerin katılımını da hedefleyenler dahil olmak üzere farkındalık geliştirme kampanyaları. Şiddet mağdurları için koruma ve güçlendirme amaçlı hizmet sunumu. Sığınaklar, yardım hatları, kadın danışma merkezleri. Aile içi şiddet ile mücadelede özel sektörün rolü.
*Aile içi şiddet ile mücadelede devletin faaliyetleri: kanunlar, uygulama ve ulusal eylem planları. Eğitim çalışmaları: Polis, sağlık personeli, hukukçular, öğretmenler, sosyal yardım uzmanları, kadınlar ve erkekler
Konferans iki gün sürecek
Sabah saat 09:00'da başlayacak olan konferansta ana konuşmacı, BM İnsan Hakları Komisyonu Kadına Karşı Şiddet Özel Raportörü Yakın Ertürk olacak.
Konferansın programı şöyle:
1. Oturum (Kamu Farkındalık Kampanyaları) 10:45-12:45
* Toplumsal Cinsiyet Açısından Türk Ceza Kanunu Reformu Kampanyası : Pınar İlkkaracan - Kadının İnsan Hakları Vakfı kurucusu (İstanbul)
*Aile İçi Şiddet Mağduru Kadın ve Çocuklar İçin Korunma ve Adalet : Avusturya Modeli : Tamar Çıtak - Viyana Müdahale Merkezi, Sosyal Danışman (Avusturya)
*Sıfır Hoşgörü Hayırseverlik Vakfı Kampanyaları : Ann Hamilton - Sıfır Hoşgörü Hayırseverlik Vakfı yöneticisi (Britanya)
Aile İçi Şiddeti Önlemek İçin Erkekleri ve Erkek Çocukları Eğitmek: Dr. Michael Kaufman - Beyaz Kurdele Kampanyası kurucusu (Kanada)
Küresel Kadına Karşı Şiddete Son Kampanyası: William C. Jones - Uluslararası Af Örgütü Ege Koordinatörü (ABD)
2. Oturum (Şiddet Mağdurları İçin Koruma Ve Güçlendirme Amaçlı Hizmet Sunumu) 14:00-17:00
1. Paralel Oturum (14:00-17:00)
Kadın Dayanışma Vakfı Faaliyetleri : Gülsen Ülker Al - Kadın Dayanışma Vakfı Başkanı (Ankara)
Namus Kisvesi Altında İşlenen Cinayetler: Nebahat Akkoç - Diyarbakır Kadın Merkezi kurucusu (Diyarbakır)
Yöre Kadınlarına Sosyal, Ekonomik ve Eğitim Desteği : Fatma Keskin - Doğubayazıt Kadın Kooperatifi Başkanı (Doğubayazıt)
15:30-15:45 Kahve Arası
Sessiz Tanıklar Sergisi : Aile İçi Şiddet Konusunda Kamu Bilincini Yükseltmek:
Györgyı Tóth - NANE Kadın Hakları Derneği Gönüllüsü (Macaristan)
Şiddete Mağdurlarına ve Şiddet Sorunu Olan Çiftlere Destek : Nadya Zlatkova-Rocha - Animus Derneği Vakfı İdari Direktörü (Bulgaristan)
Hollanda'da Göçmen Kadınlara Karşı Şiddet: Ortak Bir Sorun, Farklılaştırılmış Bir Çözüm: Marianne Cense - Transact, Proje Koordinatörü (Hollanda)
2. Paralel Oturum (14:00-17:00) Dayağa Karşı Kadın Dayanışması
Gülsun Kanat - Mor Çatı Gönüllüsü (İstanbul -Türkiye)
'Günışığı'na Çıkan Kadın Projeleri . H. Gül Değirmenci - Ege Kadın Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı (İzmir)
Kadıköy Belediyesi Konukevi. İnci Beşpınar - Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı (İstanbul)
15:30-15:45 Kahve Arası
Şiddetten Uzak : Avrupa'da Bir Kadın Sığınağının Kurulması ve Yönetilmesi İçin Ana Hatlar (DAPHNE Projesi) : Rosa Logar - WAVE (Şiddete Karşı Kadınlar Ağı) kurucusu (Avusturya)
WOMEN'S FORUM (İsveç) Otuz Yılın Ardından: Hizmet Sunumundaki Başarılar ve Zorluklar: Samantha Brown - Women's Aid Yayınlar Ve Yeni Medya Araçları Müdürü (İngiltere)
3. Oturum (Aile İçi Şiddet ile Mücadelede Özel Sektörün Rolü) 17:15-18:30
Aile İçi Şiddete Son! Kampanyası : Temuçin Tüzecan - Hürriyet Kurumsal İletişim Direktörü (Türkiye)
Aile İçi Şiddete Karşı Küresel Bir Kampanya: Beth Gardner - The Body Shop International A.O. Dış Pazarlama Müdürü,
Avrupa, Orta Doğu Ve Afrika Bölgesi (Britanya): Aile İçi Şiddet ve İşyerinde Bilinç Yükseltme Programları: Dennis Butler - Liz Claiborne, Inc. Aile İçi Şiddet, Eşitlik, Etik Sorumlusu (ABD)
12 Kasım, 2005 - Cumartesi
4. Oturum (Aile İçi Şiddet İle Mücadelede Devletin Faaliyetleri) 09:00-12:00
Türkiye , Britanya , İspanya, İsveç, Almanya
12:00 - 13:30 ÖĞLE YEMEĞİ
4. Oturum (Eğitim Çalışmaları) 13:30 - 15:30
Kadınlar İçin İnsan Hakları Eğitimi Programı Liz Erçevik Amado - KİHP Yeni Çözümler Vakfı Yayın Koordinatörü, Program Yöneticisi (İstanbul)
Hollanda Devlet Politikalarında Aile İçi Şiddete Dair Son Gelişmeler : Sezai Aydoğan - TransAct Politika Danışmanı (Hollanda)
Çocukları Koruma Sisteminde Babalar Önemli midir?: Neil Blacklock - Aile İçi Şiddete Müdahale Projesi (DVIP) Gelişim Müdürü (Britanya)
Erkekler Kadınlara Uyguladıkları Şiddete Son Vermeyi Öğreniyor: Monica Wilson - CHANGE Direktörü (İskoçya)
Gönüllüleri Avukat, Psikolog, Polis, Yargıç ve Sosyal Yardım Uzmanı Olan Aile İçi Şiddet Ağı: Petra Vıtousova - Bily Kruh Bezpeci Derneği Başkanı (Çek Cumhuriyeti)
Uluslararası konferansa üç ayrı da atölye çalışması yer alıyor.
*Beyaz Kurdele Kampanyası Atölye çalışması :Konuşmacı : Michael Kaufman
*Zincirin Eksik Halkası Atölye çalışması: Konuşmacı: Sezai Aydoğan, M.A. - TransAct Politika Danışmanı
*Yasayı Uygulamak Atölye çalışması :Konuşmacı: Tamar Çıtak - Viyana Müdahale Merkezi, Sosyal Danışmanlarından. (AD)