Görsel: bianet-arşiv
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 18 Eylül Uluslararası Eşit Ücret Günü dolayısıyla cinsiyet temelli ücret eşitsizliğine ilişkin hazırladığı raporu yayınladı.
‘Çalışma Yaşamında Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği’ konulu rapora göre iş hayatında eşitsizlik giderek derinleşiyor.
Rapordaki veriler ve açıklama şöyle:
- Erkekler kadınlardan yüzde 31,4 daha fazla gelir elde ediyor.
- Ücretlerde toplumsal cinsiyet eşitsizliği artıyor.
- Ücretli kadın ve erkekler arasındaki gelir eşitsizliği büyüyor.
- 2006 yılında yüzde 12 olan fark yüzde 20,7’ye yükseldi.
- Kendi hesabına çalışan erkeklerin geliri kadınlardan yüzde 77,3 fazla.
"Genel ücret düzeyi düşük"
“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılına ait Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nı 11 Eylül 2020 günü yayımladı. Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması ülkemizde yoksulluk, gelir eşitsizliği ve yaşam koşulları konusunda en önemli araştırmalardan birini oluşturuyor. Araştırma hane ve fert gelirlerine ilişkin önemli bilgiler içeriyor.
"Raporumuzda TÜİK verilerini toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadın ve erkeklerin gelirleri arasındaki farklar açısından ele aldık. Araştırmada kadın ve erkeklerin ortalama fert gelirlerini inceledik.
"Ülkemizde genel ücret düzeyi ve erkeklerin ücretleri de düşük olmakla birlikte, erkeklerin ortalama yıllık iş gelirleri ile kadınlarınki arasında yüzde 31,4 gibi yüksek bir fark söz konusudur.
"Erkekler kadınlar fazla kazanıyor"
“Erkekler kadınlara göre yüzde 31,4 daha fazla gelir elde ederken bu durum işteki duruma göre farklılıklar göstermektedir. Kendi hesabına çalışan erkekler kadınlara göre yüzde 77,3, yevmiye ile çalışan erkekler ise kadınlara göre yüzde 85,8 daha fazla gelir elde ediyor.
"Ücretli ve işveren olarak istihdamda olan kadın ve erkeklerin ortalama yıllık iş geliri farkı yevmiyeli ve kendi hesabına çalışanlara göre az. Ücretli olarak çalışan erkekler, ücretli olarak çalışan kadınlara göre yüzde 20,7 daha fazla ücret alırken, işveren olarak çalışan erkekler, işveren olarak alışan kadınlara göre yüzde 20,2 daha fazla kazanıyor. " (RT)