Son iki yasama yılında genel kurula en fazla devamsızlık yapan milletvekilleri CHP'li Ensar Öğüt'le AKP'li Lokman Ayva; en çok sataşmada bulunan milletvekili de Kamer Genç oldu.
Milletvekilleri ve Seçilmişleri İzleme Komiteleri/Derneği (TÜMİKOM) geçen iki yasama dönemini kapsayan raporunu açıkladı. Raporda her milletvekilinin yasama ve denetleme etkinlikleri ölçülüyor.
Milletvekillerinin ilk sırada yaptıkları etkinlik "laf atmak" ve "karşılıklı konuşmak". Örneğin MHP'li Oktay Vural'ın tüm etkinliklerinin yarısı bundan oluşuyor. Vural 794 kez "laf atmış."
22 Temmuz 2007 seçimlerinin ardından Mecliste 548 milletvekili bulunuyor. bunların 500'ü erkek, 48'i kadın.
Hiçbir etkinliği tespit edilemediği için hakkında rapor hazırlanamayan dört milletvekili şöyle: Haluk İpek (AKP), Kudbettin Arzu (AKP), Mustafa Erdoğan Yetenç (bağımsız) ve Seyit Eyipoğlu (bağımsız). Diyarbakır milletvekili Arzu, 29 Mart seçimlerinde AKP'nin belediye başkan adayı ve kente "hizmet" götürmeyi vaat ediyor.
Ağustos 2007-Ağustos 2008 arasını kapsayan rapora göre,
- 12 bin 421 kez "laf atma ya da karşılıklı konuşma" yapıldı.
- 6 bin 592 kez meclis soruşturması açılması için önerge verildi. 5 bin 338 kanun tasarı veya teklifinde değişiklik önergesi sunuldu. 4 bin 742 yazılı soru önergesi verilirken 2 bin 729 soru önergesine cevap verildi.
- Meclis'te grubu bulunan partiler arasında milletvekilleri etkinliği sıralamasında "laf atma"nın ilk sırada olmadığı tek parti Demokratik Toplum Partisi (DTP). Yine "laf atmak" esas olarak erkek milletvekillerinin yaptığı bir etkinlik. Kadınlarsa yazılı önergelerle etkinlikte bulunuyor.
- Yazılı soru önergelerinin yüzde 42'si süresi içinde yanıtlanmıyor. AKP'li 315 vekilden sadece 10'nu soru önergesi vermişken diğer partilerde hemen her milletvekili bunu yapmış durumda.
- En fazla devamsızlığı DTP'li vekiller yaparken en az AKP'liler gerçekleştirdi.
- Toplam 90 milletvekili hakkında dokunulmazlığının kaldırılması için dosya var. AKP'li 49 milletvekili hakkında 88 dosya, CHP'li 18 milletvekili hakkında 29 dosya; DTP'li 20 milletvekili hakkında 114 dosya; MHP'li iki milletvekili hakkında üç dosya ve bağımsız bir vekil hakkında sekiz dosya var.(EÜ)
* Raporun tamamına TÜMİKOM'dan ulaşılabilir.