Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Müracaat Bürosu bünyesinde kadına yönelik şiddet suçlarıyla ilgilenecek iki savcı görevlendirdi.
Ankara Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, Ankara Cumuriyet savcıları Metin Serhantaş ve Emine Avcıoğlu'nu sadece 4320 sayılı kanun ve kadına yönelik şiddet içeren suçlara bakmakla görevlendirdi.
Cumhuriyet savcıları kusurlu eş ya da diğer aile bireyleri hakkında Aile Mahkemesi hakiminden koruma tedbiri talep edebilecek ve karara uymayan kişiler hakkında Sulh ve Ceza Mahkemesi'nde dava açabilecek.
Erkol: "Konuya duyarlı savcıların görevlendirilmesi önemli"
Ankara Barosu Kadın Hakları Kurulu Başkanı avukat Elif Uysal Erkol, bunun önemli bir gelişme olduğunu, kadına yönelik şiddet konusuna duyarlı savcıların görevlendirilmesinin bu tarz davalarda yaşanılan sorunları ortadan kaldırabileceğini söylüyor.
Erkol, konuyla ilgili basına yansıdığı gibi bir büro kurulmadığını, iki savcının Müracaat Bürosu bünyesinde kadına yönelik şiddet suçları konusunda görevlendirildiğini, zeten teknik olarak da savcılık bünyesinde bir büro kurulmasınının imkanı olmadığını da söyledi.
Erkol sözlerine şöyle devam etti:
* Başvurucu kadınlar müracaat savcılığına gelince bu iki savcıya yönlendirilecekler. Yani bir merkez yok, zaten savcılıkta da böyle birşey olamaz.
* Burada önemli olan, başvurularla ilgilenen savcıların belli duyarlılıklara sahip olması. Zaten meslek içi eğitimleri de devam ediyor. Kadın duyarlılığına sahip, bu konuda çalışmalar yürüten, eğitimler yapan kurumlarla bağlantı kurulması önemli.
* Bu bizim istediğimiz birşeydi. Örneğin Necla Yıldız dosyamız var ve aylarca davası açılmadı. Savcı herşeyden bir haberdi. Aylar alan bir hazırlık soruşturması devam etti ve hala devam ediyor.
* Kadına yönelik şiddet uzun zamandır gündemde ve pratikte şimdiye kadar birşey yapılmadı. Bu anlamda önemli bir gelişme diye düşünüyorum.
* Belli duyarlılıklara sahip olmayan savcılar kadına yönelik şiddet davalarına baktıklarında davalar gecikiyor, bakış açısında sıkıntılar oluyor. Tecavüz vakalarında "neden arkadaşlarına dikkat etmiyorsun? neden gece dışarı çıktın?" gibi enteresan sorular sorulabiliyor. Karşı tarafın kendisini suçlu hissetmesini sağlayan sorular soran savcılar var. Dolayısıyla bu uygulamayla bu durumun da önüne geçilebilir.
Kuriş: "Bir erkek, bir kadın savcı"
Hürriyet gazetesine konuşan başsavcı Kuriş ise "Son günlerde kadına yönelik şiddet olaylarının artması üzerine ne yapabiliriz, bu olayları kontrol altına nasıl alabiliriz, insan hatasını en aza nasıl indirebiliriz dedik ve böyle bir uygulamaya geçtik. Savcılarımız Ankara Adliyesine ve karakollara intikal eden aile içi şiddet olaylarına bakacaklar. Her ikisi de bu konularda kendilerini yetiştirmiş ve meraklılar. Biz istedik ki biri kadın olsun, mağdur kadınlar ile daha rahat iletişim kurabilsin" diyor.(ÇT)