Raporda, milletvekillerinin 1 Ekim 2005-30 Eylül 2006 arasında yaptıkları yasama ve denetim faaliyetlerinin yanı sıra diğer Meclis etkinlikleri, genel kurul ve komisyon devamsızlıklarının dökümleri yer alıyor.
Raporda 545 milletvekiliyle ilgili bilgi var: 354 Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 21 Anavatan (ANAP), 155 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), dört Doğru Yol Partisi (DYP), dört Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP), bir Halkın Yükselişi Partisi üyesi ve altı bağımsız.
Kadınlar az, faaliyetleri daha da az
Değerlendirilen milletvekillerinin 521'i erkek, 24'ü kadın. Zaten sayıları az olan kadın vekiller etkinlik açısından da oransal olarak geride kaldı. Oransal olarak CHP'li kadınlar diğerlerinden daha fazla etkinlikte bulundu.
Kadın ve erkek vekillerin en fazla yaptığı etkinlik "laf atma veya karşılıklı konuşma".
Biri bağımsız, kalanı AKP'li 13 milletvekilinin yıl boyunca hiçbir yasama ve denetim etkinliğini olmadı ya da belirlenemedi.
En fazla kanun ve tasarı üzerinde değişiklik önergesi veren isim CHP İzmir milletvekili Bülent Baratalı (87 önerge).
Denetimle ilgili olarak en fazla yazılı soru önergesi verense CHP Ardahan milletvekili Ensar Öğüt. Hükümette en fazla soru önergesi cevaplayan bakansa İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu oldu. Öğüt 3 bin 485 önerge verirken Aksu bin 814 önerge cevapladı.
Dokunulmazlık
CHP Kocaeli milletvekili Sefa Sirmen'in çoğu görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla 30 kez dokunulmazlığının kaldırılması istendi.
Mehmet Ağar'dan Abdullah Gül'e, toplam 151 milletvekili hakkında dokunulmazlığın kaldırılması istemiyle 337 dosya açıldı ama hiçbirininki kaldırılmadı. Çoğu dosya ya Meclis gündeminde ya da komisyonda bekliyor.
Dokunulmazlığı kaldırılması istenen 76 milletvekili 22 Temmuz seçimlerinde yeniden aday oldu.
Devamsızlar
Sonunda Genç Parti'de (GP) karar kılan Emin Şirin altı kez parti değiştirdi.
Genel Kurul'a en fazla devamsızlık yapan milletvekilleri 24 kez ile AKP'li Lokman Ayva, Zekeriya Akçam ve İlyas Çakır.
AKP Mardin vekili Mehmet Başir Hamidi de komisyon devamsızlığında ilk sırada. En fazla "sataşma" da bulunan vekil de AKP'li Sadullah Ergin. Buna karşın "laf atma" sıralamasında CHP'li Kemal Anadol birinci.
En ilginç istatistiklerden biri de "söz istediği halde oturuma gelmeyen" milletvekilleri: DYP'li Ümmet Kandoğan ve CHP'li Halil Ünlütepe.(EÜ)
* Meclis belgeleri baz alınarak hazırlanan rapora TÜMİKOM'un web sitesinden ulaşılabilir. Dernek, raporu milletvekilleri ve Cumhurbaşkanına göndermenin yanı sıra basın aracılığıyla kamuoyuyla paylaşıyor.