Maden Mühendisleri Odası (MMO), Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü'nde istihdam edilecek maden mühendisi kadrosunda "erkek olma" zorunluluğuna yaptığı itirazı kazandı.
KPSS-2011/1 Tercih Kılavuzunda yer alan kadro ve pozisyon duyurusunda Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü'nde istihdam edilmek üzere toplam 14 maden mühendisi alınacağı belirtilmişti.
Ancak aranan nitelikler arasına, maden mühendislerinin cinsiyetinin erkek olması zorunluluğu getirilmişti.
MMO'nun konuyla ilgili açtığı davada, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, mühendis kadroları için aranan "cinsiyeti erkek olmak" koşulunun yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
"Kadınlar orada çalışamaz algısı var"
MMO İstanbul Şube Başkanı Nedret Durukan, aranan nitelikler arasında erkek olma şartının "kadınlar orada çalışamaz" algısının bir sonucu olduğunu belirterek "Eğitimini aldığınız emek verip, ümit bağladığınız bir dalda çalışmak en doğal hakkınızdır" dedi.
"İşin tanımını yapın, işe talip olanları cinsiyetsiz olarak değerlendirmeye alın ve seçin; bırakın tercih kadınların olsun."
Durukan, halihazırda çalışan kadın mühendislerin işe alınmama, eşdeğer işe eşit ücret ödenmemesi, iş yerlerindeki mobing, taciz(bolca küfürlü muhabbetler, yazılar), iş yerlerinin kadına göre dizayn edilmeme direnci, kadından talimat almayı aşağılanma kabul etme gibi sıkıntılar yaşadığını söyledi.
"Mühendis hanım, taşıyabilecek misin?"
"Şantiyede emniyet açısından zorunlu temel gereksinimler bizlere birkaç beden büyüktür. Bu da iş güvenliğini tehlikeye atar. 37 numara ayağınıza 41 numara çizme verilir; çamura bastığınızda çizme kalır siz gidersiniz ya da düşersiniz.
"Kadın mühendisler yüzde 20-25 daha az kazanıyor. Yönetici kadrosunda ve iş sahibi olarak kadınlar daha az. Amir, şantiye şefi olarak verdiğiniz talimatlar kulak ardı edilmeye çalışılır.
"Ağır çuvalları gösterip 'hadi asıl bakalım mühendis hanım taşıyabilecek misin' şeklindeki söylemlere maruz kalıyoruz. Kadınlar da kendini ispat için yapmaya zorluyor, oysa görev tanımında böyle bir şey yok." (NV)