Beş kıtadan beş bilim kadını, Ameenah (Emine) Gurib-Fakim, Ligia Gargallo, Mildred Dresselhaus, Margaret Brimble ve Tatiana Birshtein erkeklerin egemen olduğu bilim dünyasındaki özel başarıları sayesinde bu ödüle layık görüldü.
Bilimde de kadın yok yerde
UNESCO'nun 2006 araştırmasına göre, bütün dünyadaki araştırmacıların yalnızca yüzde 27'si kadın. Kıtalar bazındaysa, bu yüzde daha da düşük olabiliyor. Asya'daki bilim kadınlarının oranı yüzde 15, Afrika'da yüzde 29. Güney Amerika'daysa yüzde 46.
Avrupa Komisyonu'nun raporlarına göre, Avrupa'daki devlet laboratuarlarının yüzde 32'sinde, özel laboratuarlarınsa yalnızca yüzde 18'inde kadınlar çalışıyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'ysa (OECD), gelecek kuşakta durumun daha da kötüye gideceğini öngörüyor; çünkü bilim ve teknoloji alanında öğretim gören genç kadınların sayısında keskin bir düşüş var; özellikle ABD, Kanada ve Fransa'da.
20 ülkeden 40'tan fazla bilim kadının aday gösterildiği UNESCO ödüllerinde kazananları, başında 1991'de Nobel fizik ödülünü alan Pierre-Gilles de Gennes'ın olduğu bir jüri seçti. Seçimlerde, 1974'te ecza alanındaki çalışmalarıyla Nobel ödülünü alan Christian de Duve de yer aldı.
Ödüle layık görülenler ve çalışmaları şöyle:
Mauritius'tan Ameenah Gurib-Fakim Ülkesindeki bitkileri keşfederek ve analiz ederek bunların mevcut ilaçlara güvenli bir alternatif olarak kullanılmasını sağladığı için.
Şili'den Ligia Gargallo ilaç tasarımcılarına yeni bileşiklerin vücudun enzimleriyle nasıl etkileşime gireceğini gösterdiği için.
ABD'den Mildred Dresselhaus karbon nanotüpler de dahil olmak üzere, katı haldeki malzemeler üzerindeki araştırmaları için.
Yeni Zelanda'dan Margaret Brimble karmaşık doğal ürünlerin, özellikle de kabuklu deniz hayvanlarının toksinlerinin sentezlenmesine olan katkısı için.
Rusya'dan Tatiana Birshtein büyük moleküllerin biçimini, büyüklüklerini ve hareketlerni anlamaya yönelik çabaları için.
UNESCO, bu ödülleri kozmetik şirketi L'oreal'le birlikte veriyor. (TK)