"Gerçek bir demokrasi kadınsız olamaz. Kadınlara sadece seçmen rolü verip karar alma sorumluluğundan dışlamak, 'demokrasiyi' ancak 'erkek demokrasisi' yapar. Türkiye kadınıyla-erkeğiyle gerçek bir demokrasi istiyor."
Anayasa, Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları'nda değişiklik yapılıp Türkiye'de de en az yüzde 30 cinsiyet kotası uygulanmasını isteyen KA.DER açıklamasında, çok sayıda kadın kuruluşunun gerekli yasa taslağını hükümete, muhalefete ve parlamentoya sunduğu hatırlatıldı.
Açıklamada, "8 Mart 2005'de, iktidar ve muhalefet partilerinden seçim vaatlerinde yer alan Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'nin (CEDAW) tam anlamıyla uygulanmasını talep ediyoruz" denildi.
Türkiye 150. sırada
* Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı, 1934'te tanındı. Ancak bugün kadınlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yüzde 4.4; yerel yönetimlerde binde 46 oranında temsil ediliyor. Türkiye, 2000'de parlamentoda kadın temsil oranı açısından dünya sıralamasında 143. sıradaydı; 2004'te, 150. sıraya düştü.
* Bugün 81 ülkede anayasa, yasa ve siyasi parti tüzüklerinde cinsiyet kotası uygulanıyor. Bu ülkeler arasında çok sayıda Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkesi de bulunuyor.
* CEDAW, BM Pekin ve Pekin+5 Eylem Programları, kadınların siyasete etkin katılımı için cinsiyet kotası gibi geçici özel önlemler alınmasını öneriyor. Avrupa Konseyi'nin Bakanlar Komitesi'nce hazırlanan 2003 tarihli Tavsiye Kararı da en az yüzde 40 cinsiyet kotası zorunluluğu getiriyor. BM'nin CEDAW Komitesi de Türkiye değerlendirmesinde, Türkiye'deki kadın temsil oranının yükseltilmesini istedi. (BB)