Avrupa Birliği (AB) tarafından en başarılı komisyon seçildikleri söyleyen Şahin, raporu Alman Parlamentosu'na da sunduklarını açıkladı.
"Namus cinayeti her bölgede var"
Güney ve Doğu Anadolu'da çok fazla olduğunu sandıkları töre ve namus cinayetlerinin Karadeniz başta olmak üzere birçok bölgede görüldüğüne değinen Şahin, kısa, orta ve uzun vadeli çözümler öngören raporda yer alan önlemleri hayata geçirilmesi için kurumlara üç ay süre verdiklerini ve bir "İzleme Kurulu" oluşturduklarını belirtti.
Şahin, sorunun çözülmesini iki başlık altında topladıklarına dikkat çekiyor.
"İlk olarak kız çocuklarının kesinlikle okullaştırılması, kadının statüsünün iyileştirilmesi, kendileriyle ilgili karar süreçlerine katılımlarını sağlamalıyız. İkinci olarak erkeklerin kadın bedeni üzerindeki namus anlayışlarının değiştirilmesine yönelmeliyiz."
Diyanet destek verdi
Çalışmalar sırasında İslam dininin töre ve namus cinayetlerine cevaz verdiği gibi bir tablo ile karşılaştıklarını ifade eden Şahin şöyle konuştu:
"Bu durum karşısında Diyanet İşleri Başkanlığı'na başvurarak kadını öteleyen ve ayrıma tabi tutan hadislerin ayıklanması talebinde bulunduk. Diyanet İşleri Başkanlığı, töre ve namus cinayetlerine İslam'da yer olmadığını, İslam'ın bir sevgi ve hoşgörü dini olduğunu belirterek kadınlar aleyhindeki sözlerin ve yanlış ifadelerin yer aldığı hurafeleri temizleme kararı aldı. Bu sevindirici bir gelişmedir."
AB tarafından en başarılı komisyon seçildiklerine değinen Şahin, hazırladıkları raporu Alman Parlamentosu'na sunduklarını ve yabancı medyanın büyük ilgisini çektiklerini söyleyerek, raporun yurt dışında da büyük yankı bulduğunu dile getirdi. (MG/AD)