Fotoğraf: Utku Ucrak / AA
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan ‘sansür yasasıyla’ ilgili konuştu.
Ülkenin ve halkın gündemi ile Meclis'in gündeminin birbirine zıt olduğunu belirten Baş, halkın yaşadığı sorunlara rağmen TBMM'de, halkın susturulması ve gerçeğin iktidar lehine örtülebilmesi için yasa çıkarıldığını söyledi.
Ankara'da müzisyen Onur Şener'in öldürüldüğünü, Adalet Bakanlığı'nda görevli hakim Serkan Tüzün'ün de eşini öldürüp intihar ettiğini hatırlatan Baş "Bu iki cinayet Ankara'da yaşandı, bu ülkenin başkentinde ve burada bir Meclis var. Ne yapmaya çalışıyorlar? İşte bu cinayetlerin öğrenilmesini engellemeye çalışıyorlar. Bu sansür yasası çıkmış olsaydı yurttaşlar bu olayların ayrıntılarını sosyal medyada ve inatla yayıncılık, gazetecilik yapmaya çalışan ve her geçen gün sayıları azalan basın yayın organlarından bunu öğrenebilecekler miydi? İşte iktidarın yapmaya çalıştığı şey esas olarak budur. Bu yasa gazetecilerin susturulmasını amaçlıyor, halkın haber alma hakkını gasp ediyor." dedi.
“Şimdi memleketin derdi, milyonların derdi bu mudur” diye sordu.
Genel Başkanımız Erkan Baş, TBMM'de basın toplantısı düzenliyor. https://t.co/XrNkTJDFBv
— TİP - TBMM (@tiptbmm) October 4, 2022
TIKLAYIN - Meclis’te ‘sansür yasasına’ karşı siyah maskeli eylem
Sansür yasası Meclis'te: Gazeteciler Genel Kurul'a siyah maskelerle girdi
Yasa neler getiriyor?Dezenformasyon ya da yalan haber yaptığı iddia edilen gazeteci üç yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Sosyal medya kullanıcıları da aynı konudan suçlanabilecek. Paylaşılan içeriğin doğru olup olmadığına iktidar karar verecek. Anlık mesajlaşma uygulamaları görüşmelere ilişkin bilgileri BTK’ya verecek. Gazetecilerin basın kartı taşımasının hiçbir anlamı kalmayacak, çünkü dernek ve vakıf yöneticilerinin basın kartı alabilmesi için medya alanında faaliyet göstermesi yeterli olacak. Basın İlân Kurumu, gazetelere ve internet haber sitelerine hem para hem ceza veren bir kurum olarak geniş yetkilerle donatılacak. Tıpkı, televizyon ve radyolar üzerinde kılıcını sallayan RTÜK gibi yazılı ve dijital medyanın eli sopalı polisi hâline gelecek. BTK ile BİK, basılı ve dijital medyanın yanı sıra sosyal medya ile Whatsapp gibi haberleşme uygulamalarını da çok sıkı bir denetim ve ceza tehdidi altına alacak. Kullanıcı bilgilerini vermek ya da suç işlediği öne sürülen hesaplarla ilgili işlem yapmak gibi ağır yükümlülükleri kabul etmeyen sosyal medya şirketlerinin bant genişliği yüzde 95 oranında daraltılacak. Yerel gazetelerin ana yaşam kaynağı olan resmi ilân gelirinin yüzde 75’i buharlaşacak, matbaalar çalışamaz hâle gelecek. |
- TIKLAYIN - Sansür yasası yeniden Meclis'e geliyor
- TIKLAYIN - Gazeteciler 'dezenformasyon yasasına' neden karşı çıkıyor?
- TIKLAYIN - Gazeteciler yasa tasarısına karşı eylemde: Basın tarihinin en ağır sansürü
- TIKLAYIN - Ertelendi: 'Sansür yasası' Ekim'deki yeni yasama döneminde görüşülecek
(HA)