İsveç ve Türkiye’den 22 engelli bireyin hikayesine odaklanan ve farklı şehirleri gezen “Erişiyorsam Varım!” Sergisi, İstanbul Üniversitesi’nde açıldı.
“Erişiyorsam Varım!” sergisinde BM Engelli Hakları Komitesi Üyesi Şafak Pavey’in de aralarında bulunduğu farklı yaş ve engel grubundan Türkiye’den sekiz, İsveç’ten 14 bireysel yaşam hikayesine yer veriliyor.
Türkiye’deki hikayeleri Berkay Uygunoğlu fotoğrafladı, Nilay Vardar kaleme aldı.
Sergi, İstanbul İsveç Başkonsolosluğu, Swedish Institute (SI), Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi (RUSİHAK) ve Engelli Kadın Derneği (ENGKAD) işbirliği ile düzenlendi.
Engelli bireylerin haklarının toplumsal yaşamda henüz tam olarak yansıtılmadığı düşüncesinden yola çıkan sergiye, fotoğrafları ve yaşam hikayeleri ile destek veren isimler, fiziksel ve/veya zihinsel engelli bireyler için toplumda erişilebilirlik ve bütünleştirme konularını gündeme getirmek amacıyla bir araya geldi.
Toplumda herkes için eşit ve onurlu yaşam hakkının öneminin altını çizen sergi, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi uyarınca benimsenen değerlerin topluma yayılmasını sağlayarak “engel” kavramına farklı bir bakış açısı getirmeyi hedefliyor.
Pavey: Günahkar olarak algılanmak
Sergide portresiyle yer alan BM Engelli Hakları Komitesi Üyesi Şafak Pavey ‘‘sanatçı olmayı hayal edip politikacı olan tek kişiyim sanırım’’ sözleriyle çocukluk hayalini aktarıyor. Türkiye’nin imzaladığı BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin önünde mali ve kültürel bariyerler olduğunu dile getiren Pavey “Engellinin ‘günahkar olarak algılanmasından’, ‘kamusal göz estetiğini’ bozmaya uzanan geniş bir bariyer bu” diyor.
Sergide yer alan portrelere ait tüm fotoğraflar ve hikâyeler, görme engelli ziyaretçiler için sesli olarak betimleniyor. Sergi alanında dağıtılan kulaklıklar aracılığıyla dileyen ziyaretçiler sergiyi gezerken sesli betimlemeyi de dinleyebiliyor.
Sergi 16 Aralık’a kadar İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası sergi alanında gezilebilir. (HK)