Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) savcılarından Nuh Mete Yüksel'in bir "kaset" nedeniyle görevinden başka bir göreve verilmesiyle ilgili haberlere Ankara 1 No'lu DGM Yedek Hakimliği'nin getirdiği yayın yasağını böyle değerlendirdi.
Erinç : "Üç çeşit yayın yapılıyor"
DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel ile ilgili yayınların, medyanın yapısına göre üç bölüme ayrılabileceğine dikkat çeken Erinç, "Birincisi, Yüksel'in çeşitli girişimlerini ilkelerine uygun bulmayan yayın organlarının yayınıdır. İkincisi, olayın magazin yönünü ağırlıklı olarak ele alan yayınlardır. Üçüncüsü de sadece gelişmeleri aktarmakla yetinen yayın organlarındaki haberlerdir" dedi.
"Genelde TGC Bildirgesine uyulmuyor"
Yayınlar nedeniyle ortaya karmaşık bir görüntü çıktığını söyleyen TGC Başkanı Erinç, "Genel değerlendirmede Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ne uymayan yayınların varlığından söz edilebilir" dedi.
Karar sansür niteliğine dönüştü
Devlet Güvenlik Mahkemesi yedek hakimliğinin aldığı kararı eleştiren Erinç, kararı şu şekilde değerlendirdi:
* Yedek hakimliğin yayın yasağını, genelde sansür niteliğine dönüşmesi, özelde de gerekçe gösterilen Terörle Mücadele Yasası'nın 6'ncı maddesi yönünden hukuka uygun olmadığı görüşündeyim.
"Yüksel bilinen ve tanınan bir kamu görevlisi"
* Sayın Yüksel, göreve geldiğinden bu yana hazırladığı iddianameler, gazetecilerin sorularına, foto muhabirleriyle kameramanların karşısında verdiği yanıtlarla bilinen ve tanınan bir kamu görevlisidir.
* Buna karşın anılan yayınların hiçbirisi için Terörle Mücadele Yasasının 6'ncı maddesindeki "Terörle Mücadele Yasasının 6'ncı maddesindeki "Terörle Mücadelede görev yapanların kimliklerini açıklayarak hedef göstermek" suçundan soruşturma ve dava açılmadı.
Mahkeme : Önceden yasak konulamaz
* Anımsanacağı gibi benzer bir yasak kararı F tipi cezaevleri konusunda da alınmış ve itirazlar üzerine mahkeme "ülkemizde basının hür olup sansür edilemeyeceği, yayınların önceden hiçbir kurum veya kişi tarafından yasağı konamayacağı" görüşüne gerekçesinde yer verdi.
Sakıncalar TGC Bildirgesiyle aşılabilir
* Yayınların açıkça suç oluşturduğunun ağırlık kazandığı hallerde yargı harekete geçerek yasa maddelerini uygulamak isteyebilir. Bu nedenledir ki Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi hazırlandı ve doğabilecek sakıncaların bildirgedeki kurallara uyularak aşılabileceği görüşünde yaygınlaştırılması için çaba gösteriliyor. (EÖ/BB)