İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Ekim 2008'de görülmeye başlayan Birinci Ergenekon İddianamesi'ne ilişkin davaya Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde 102. duruşmasıyla devam ediyor.
Mahkeme 52 gün aradan sonra devam ettirdiği 27'si tutuklu 86 sanıklı yargılamada, Danıştay 2. Dairesi'nde Hakim Mustafa Yücel Özbilgin'in öldürülmesi ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılmasıyla ilgili Ankara'da açılan davayı Ergenekon Davası'yla birleştirdi. Bu durumda birinci iddianameden yargılanan sanıkların sayısı 94'e çıkmış oldu.
İP'liler salonu terk etti
NTV'den Ergün Güven, birleştirme kararının ardından tutuklu sanıklardan Emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin, İşçi Partisi (İP) lideri Doğu Perinçek, Nusret Senem, Hikmet Çiçek ve Hayati Özcan'ın da aralarında bulunan bazı sanıklar duruşma salonunu terk ettiler.
Perinçek, "Ergenekon Örgütü'nü kurmak ve yönetmek" ile "hükümete karşı silahlı isyana teşvik etmek" gerekçesiyle müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.
Alemdaroğlu: Danıştay sanıklarıyla yargılanmak en ağır ceza
Tutuksuz sanık olarak yargılanan ve birleştirme kararının ardından duruşma salonundan çıkan eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, "'Ben türban darbesi yapmıştım. Üniversitede türban takılmasını açık ve kapalı alanlarda yasakladım. İki defa TBMM'de sorgulandım, aklandım. Şu anda ben türban kararı nedeniyle Danıştay hakimini katledenlerle yargılanmaktayım. Bu, bana vereceğiniz idam cezasından daha ağırdır" dedi.
Perinçek de, uygulamnın "zulüm" anlamına geldiğini savunarak, "Bu zulme katlanamayız. Mahkeme dosyayı derhal ayırmalıdır. Mahkeme buna teslim olursa ancak sandalyeleri yargılayabilir'' diye konuştu. Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş'ın savunma yaptığı davaya, yarın (4 Ağustos) devam edilecek.
Osman Yıldırım'ın psikolojik sorunları varmış...
Taraf gazetesi, dünkü (2 Ağustos) sayısında, Ankara Numune Hastanesi Psikiyatri Servisi'nin, verdiği ifadeyle Ergenekon ve Danıştay davasının birleştirilmesini sağlayan Osman Yıldırım hakkında "Psikolojik sorunları nedeniyle gözetim altında tutulmalıdır" raporu verdiğini yazdı.
Yıldırım, daha önce verdiği ifadelerde, Danıştay 2. Dairesi'ne ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılmasıyla ilgili saldırıları Ergenekon Davası sanıklarından Emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Muzaffer Tekin'in azmettirdiğini, bu kişilerin Danıştay cinayeti sanığı Alparslan Arslan ile saldırı öncesi İstanbul'da toplantı düzenlediklerini söylemişti.
Gazete, bu raporla birlikte Yıldırım'ın İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmesinin beklendiğini, bu kurumun da bu yönde rapor vermesi halinde Yıldırım'ın geçmişte ve sanıklığı süresince vereceği ifadelerin tartışmalı hale geleceğini duyurdu.
Tekin için iki kez müebbet hapis isteniyor
İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Nihat Taşkın ve Mehmet Ali Pekgüzel'in hazırladığı 450 klasörlük ve 2 bin 455 sayfalık iddianamesinde, Tekin'in ''kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmeye azmettirmek'' ve ''cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor. (EÖ)