Ergenekon iddianamesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde Ergenekon iddianamesiyle ilgili yaptığı açıklamada geçen yıl Nokta dergisinde yayımlanan "Darbe Günlükleri"yle ilgili iddiaların iddianamede yeralmadığını söyledi.
Yüzbinlerce sayfa belge, çok sayıda şüpheli nedeniyle soruşturma uzadı
Engin'in açıklaması şöyle:
"İddianamenin düzenlenmesi bugüne kadar bir yılı aşkın süreyi aldı. İddianameyi düzenleyen cumhuriyet savcılarından aldığımız bilgilere göre soruşturmanın çok kapsamlı olması, şüpheli sayısının fazlalığı, teknik ve fiziki takipler, aramalarda elde edilen yüzbinlerce sayfa belgenin yeniden operasyonlar gerektirmesi, bunların tasnifi, elde edilen belgelerle ilgili yazışma yapılan kurumlardan cevap beklenmesi, yeni Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri gereğince iddianame düzenlenmesi için soruşturmaya esas teşkil eden tüm belgelerin toplanması dava açılmasının bugüne kadar uzamasına neden oldu."
"441 klasör, 2 bin 455 sayfadan oluşan iddianamenin tanzimi gibi yazılması da zaman aldı, bu süre içinde gerek hukuki şüphelilerin itiraz ve talepleri gerekse cumhuriyet savcılarının resen başvurması nedeniyle tüm şüphelilerin tutuklulukları en geç birer aylık sürelerde defalarca incelendi, tutukluluk kararları mahkeme kararlarına bağlandı."
"Basında yer alan yayın ve yorumlar spekülasyonlara neden oluyor. Bu açıklama bunlara son vermek içindir. İddianame ve davayla ilgili ayrıntılı bir açıklama için yasal imkan yok. İddianamenin içeriğini ayrıntılı olarak öğrenebilmek ancak ilgili mahkeme tarafından mümkün olacaktır. Bunu da bir süre daha beklemenizi rica ediyoruz."
Yayın ve yorumlar bilgi kirliliğine neden oldu
"Bu soruşturmanın başladığı tarihten itibaren yazılı ve görsel basında soruşturmaya ilişkin bir kısmı da gizli olan belge ver bilgi yayımlandı, birçok yayın ve yorum yapıldı. Kamuoyunu bilgilendirme basının başta gelen görevi. Ancak bu yayın ve yorumların büyük bölümü gerçek dışıdır. Bu yayınlar ciddi boyutlarda bilgi kirliliğine sebebiyet verdi, halk da yanlış bilgilendiriliyor. Çeşitli kişi ver gruplar tarafından yanlış yorumlanan bu bilgiler kamuoyunda yanlış beklentilere yol açıyor şüphelilerin özel yaşam ve temel haklarını ihlal ediyor ve yargı hakkında ağır ve haksız eleştirilere neden oluyor."
Terör örgütüne üye olmak, yardım etmek, T.C.'yi ortadan kaldırmak...
"1 Temmuz 2008 dışında kalan operasyonun dışında soruşturmada 48'i tutuklu 38'i tutuksuz toplam 86 şüpheli silahlı terör örgütüne üye olmak, yardım etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortada kaldırmak, görev yapmasını engellemeye teşebbüs, halkı silahlı isyana tahrik, bu suçlara azmettirme, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine patlayıcı madde suçlarına azmettirmek, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler temin etmek, askeri itaatsizliğe teşvik ve benzeri suçlardan kamu davası açıldı."
"Darbe günlükleri" yok...
"Terör örgütü hepimizin bildiği anlamda bölücü ve ideolojik terör örgütü değildir. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda terör tanımı yeralır. Bu maddede bölücü ve ideolojik terör örgütlerinin amaçları tanımının yanında devlet otoritesini zaafa uğratmak yıkmak iç ve dış güvenliğini bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi ya da kişilerce girişilen her türlü eylem terör suçudur."
"Geçen yıl Nokta dergisinde yayımlanan "Darbe günlükleri" iddiası soruşturmada yeralmadı. Yayımlanan bu iddialarla ilgili olarak cumhuriyet başsavcılığı soruşturma yapmadı."
Ergenekon ismi örgütün kendine verdiği isim
"Örgütün ismi soruşturmayı yapan savcılar tarafından konmadı. İddianamede yeralan ve kamuoyunda Ergenekon olarak vasıflandırılan örgütlenmeyi oluşturan kişilerin kendine verdiği isimdir." (NZ)