İstanbul, Ümraniye'de bir evde bulunan el bombalarını ardından başlayan ve genişleyen Ergenekon soruşturması kapsamına son olarak da eski yargıç, bürokrat, askeri yönetici, gazeteci ve mafya üyeleri dahil oldu.
Bir yandan Silvri cezaevinde dava sürerken, diğer yandan halen tutuklu bulunan zanlılar hakkında iddianame hazırlanması bekleniyordu. Dün sabahtan itibaren gözaltına alınan isimlerle ilgili kısa bilgiler aktarıyoruz.
Yavuz, Artvin Alay Komutanlığı, Kara Harp Akademisi Komutanlığı, Kıbrıs’ta Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Harekât Başkanlığı, Trakya Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu.
Körfez harekâtı sırasında, Güneydoğu Anadolu’da 2. Ordu Komutanı olan Yavuz'un son görevi 1992-1994 arasında Harp Akademileri Komutanlığıydı.
Bir dönem Akşam gazetesinde yazarlık yapan Emekli Org., Ergenekon'un 9. dalgasında tutuklanan gazeteci Tuncay Özkan'la birlikte Kanaltürk'te "Gerçekler" adlı program yaptı.
1973 yılında Kara Harp Okulu'nu bitiren Kılınç 1979-82 yılları arasında Brüksel NATO Karargâhı'nda subay olarak görev yaptı. 1982-1984 yılları arasında Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği'nde çalıştı.
1984-1987 yılları arasında alay komutanlığı yaptı. 1987'de tuğgeneralliğe, 1991 yılında tümgeneralliğe yükseldi. 1995'te korgeneral olmasını takip eden üç yıl süre ile Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı ve Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1999 yılında orgeneral oldu, 3. Ordu Komutanıyken 28 Şubat sürecinde MGK Genel Sekreterliği görevini üstlendi. 2003 yılında emekliye ayrıldı. Ergenekon iddianamesinde Ergun Poyraz'ın, Kılınç'ı birkaç kez makamında ziyaret ettiği bilgisine yer veriliyor.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya Mühendisliği'ni bitirdikten sonra çeşitli üniversitelerde rektörlük, Üniversitelerarası Kurul ve TÜBİTAK Başkanlığı yaptı.
1995'te Genel Kurulunda yer aldığı YÖK'ün başkanlığına seçilen Gürüz, Eylül 1997'de bir genelge yayımlayarak türbanlı öğrencilerin okullara alınmasını yasakladı. 28 Şubat döneminin YÖK Başkanı 2003'te aynı göreve ikinci kez atandı.
Görevi boyunca türban karşıtı tutumu ve AKP'ye yönelik eleştirileriyle dikkat çeken Gürüz'ün Atatürkçü Düşünce Derneği ve Ankara Üniversitesi'nin 25 Ekim 2008'de ortaklaşa gerçekleştirdiği "Cumhuriyete Saygı" yürüyüşünde açılan "Ordu göreve" pankartının önünde çekilmiş fotoğrafları uzun süre tartışma konusu oldu.
ANAP'ın kurucuları arasında yer alan Dalan 1984 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 1989'deki seçimlerde başkanlığa veda ettiktin sonra, 1990'da Demokrat Merkez Partisi'ni kurdu. Partisini bir yıl sonra DYP ile birleştirdi.
1991'de milletvekili seçilen ve bir dönem görev yapan Dalan, İstek Vakfı'nı kurarak, ilköğretim, lise ve üniversitenin yer aldığı çok geniş bir eğitim ağı oluşturdu.
Ergenekon davasının tutuklu sanıkları Veli Küçük, ve Adil Serdar Saçan'ın İstek Vakfı bünyesindeki Yeditepe Üniversitesi'nde tanıştıkları iddia edilmişti.
“Tekeliyet-2” isimli kitabında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunisa Gül'ün Sabetayist olabileceğini iddia eden Küçük, Gül tarafından yalanlandı.
2007’de yayımladığı “Caligula” adlı kitabıyla Başbakan Erdoğan’ın sağlık durumu hakkında çarpıcı iddialar ortaya atan Küçük aleyhine Erdoğan’ın son iki yılda açtığı iki dava reddedildi. Erdoğan 2007’de kişilik haklarına saldırıda bulunduğunu iddia ettiği Küçük’ten 10 bin YTL manevi tazminat talep etti. Ankara 7. Asliye Mahkemesi bu davayı reddetti. Erdoğan, 2008’de ise Küçük’ün bir kitabında kişilik haklarına saldırdığı gerekçesiyle başvurduğu Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi’de davayı reddetti.
Susurluk davası hükümlüsü. Eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili. Susurluk çetesinin Mehmet Ağar'a bağlı emniyet kanadının başında yer aldığı iddia edildi, Ömer Lütfi Topal ve Tarık Ümit'in öldürülmesinden sorumlu tutuldu.
Astsubay Ahmet Altıntaş, Tarık Ümit cinayetini soruşturduğu sırada, Şahin tarafından engellendiğini ileri sürdü.
Adı Mehmet Ali Yaprak'ın ilk kaçırılmasına karıştı. DGM tarafından "çete kurmak" suçundan tutuklandı. Avukatları bir kazada hafıza kaybına uğradığını iddia edince, mahkeme cezasını erteledi.
Tahliye olunca AB üzerine kitap yazdı. Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Veli Küçük ve Kemal Kerinçsiz ile sık sık bir araya geldiği biliniyor.
Emekli Adli Müşavir Erdal Şenel
28 Şubat sürecinde tuğgeneral rütbesiyle Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği yaptı. Taraf gazetesinin geçen ağustos ayındaki haberine göre Şırnak'ın İdil ilçesinde üç köylünün kurşuna dizilmesiyle ilgili Diyarbakır DGM Savcılığı, Jandarma Komutanlığı'ndan Veli Küçük, Arif Doğan, Cem Ersever'in de aralarında bulunduğu askerler hakkında bilgi istedi. Ancak, komutanlık, "Gerekli incelemenin başlatıldığı" cevabını verdiğini yazdı.
Habere göre savcılık bu kez Ankara DGM Savcılığı aracılığıyla ikinci kez aynı kişiler hakkında bilgi isteyince, dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Erdal Şenel imzasıyla, "Genelkurmay Başkanlığı'nca gerekli inceleme ve soruşturma tarafımızdan yürütülmüştür. Bu nedenle aynı konuda tekrar talepte bulunulmasının sebebi anlaşılmamıştır" yanıtını verdi.
Diğerleri
Engin Aydın: Mümtaz Soysal'ın genel başkanlığını yürüttüğü Bağımsız Cumhuriyet Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı. Avukat olan Aydın, partinin Merkez Yönetim Kurulu üyesi.
Hasan Ataman Yıldırım: Çağdaş Türkiye Partisi Genel Başkanı.
Barış Dalan: Bedrettin Dalan'ın oğlu
İlhami Ümit Handan: Bedrettin Dalan'ın özel kalem müdürü.
Coşkun Umur: Bedrettin Dalan'ın yanında çalışan bir kişi.
İlyas Çınar: Emekli Kurmay Albay
Erdal Şahin: İbrahim Şahin'in yeğeni.
Muhammed Sarıkaya: Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Yüzbaşı.
Levent Göktaş: Özel Kuvvetlerden emekli Albay
İlyas Çınar: Emekli Albay
Engin Erkılınçoğlu: İzmir'de Emniyet Amiri
Eray Çolakoğlu: Foça Deniz Üssü'nde görevli binbaşı
Doç. Dr. Mehmet Akyazı: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi
Sivas ülkü ocakları eski başkanları Bekir Çelik ve Oğuz Bulut'un yanı sıra Adapazarı'nda Yarbay Mustafa Dönmez, Tokat'ta polis memuru O.Y.Ş. ve öğretmen O.S., Kayseri'de Albay C.K, F.C ve F.K. (BÇ)