10 Temmuz'da kaleme alınan ve 15 gün sonra mahkemece kabul edilen 2 bin 455 sayfalık iddianamede sanıklara “silahlı örgüte üyelik”, “cebir ve şiddet yoluyla hükümeti ortadan kaldırmaya ya da görevlerini kısmen ya da tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs”, “hükümete karşı silahlı isyanı idare etme” ve “halkı hükümete karşı silahlı isyana teşvik etme" gibi suçlamalar yöneltiliyor.
16 ayda 9 operasyon, 46 tutuklu
Tüm tutuklu sanıkların nakledildiği Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde (20 Ekim) görülecek davada, Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk ve eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Kemal Yalçın Alemdaroğlu da tutuksuz sanıklar arasında.
Davanın duruşmalarında görüntülü ve sesli kayıt yapılacak. Soruşturmayı yürüten üç savcıdan Mehmet Ali Pekgüzel ile Nihat Taşkın mahkeme savcısı olarak davaya katılacak. 450 klasörden oluşan dava dosyası geniş güvenlik önlemleri altında Silivri’ye taşındı.
Aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, gazeteciler Vedat Yenerer, Güler Kömürcü ve mafya lideri Sedat Peker ve emekli astsubay Oktay Yıldırım'ın de bulunduğu 46 tutuklu sanık yargılanıyor.
Böylece Ümraniye'de 13 Haziran 2007'de bir gecekonduda bulunan el bombalarının izinin sürülmesiyle büyük çaplı dokuz operasyonla yürüyen soruşturma fiilen yargılamaya dönüşüyor.
Davanın tüm sanıkların kimlik tespitinin yapılması ve vakit kalması durumunda iddianamenin okunması bekleniyor.
İddianame Santoro, Danıştay, Dink, Cumhuriyet....
Ergenekon iddianamesi, 5 Şubat 2006'daki Rahip Santoro Cinayeti, 5-10 ve 11 Mayıs 2006'da Cumhuriyet gazetesinin bombalanması, 17 Mayıs 2006'da Danıştay 2. Dairesi'ne yönelik saldırı, 19 Ocak 2007'de Hrant Dink'in katledilmesi gibi bir çok olaya atıf yapıyor.
İddianamede, "tüm eylemlere bir bütün olarak bakıldığında; söz konusu eylemlerle, biran evvel ülkede iç çatışma anarşi terör ve kaos oluşturup askeri müdahale için gerekli ortamın hazırlanmasının amaçlandığı değerlendirilmektedir" tespiti yer alıyor.
Davada Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Ali Yiğit, Muzaffer Tekin, Mahmut Öztürk, Gazi Güder, Ayşe Asuman Özdemir, Halil Behiç Gürcihan, İsmail Yıldız, Kemal Şahin, Mehmet Murat Yücel, Ferudun Refik Nuhoğlu, Hayrullah Mahmud Özgür, Ergün Poyraz, Bekir Öztürk, Fuat Ermiş, Tuğrul Derme, Mete Yalazangil, Aydın Yüksek, Muzaffer Şenocak, Fikret Emek, Mehmet Zekeriya Öztürk, Rafet Arslan, Zeki Yurdakul Çağman, Tuncay Hacıbektaşoğlu, Saipir Debzlelvidze, İsmail Eksik, Veli Küçük, Sevgi Erenerol, Muammer Karabulut, Vedat Yenerer, Güler Kömürcü, Emin Caner Yiğit, Ümit Oğuztan, Sami Hoştan, Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Vatan Bölükbaşoğlu, Orhan Tunç, Habip Umit Sayın, Emin Gürses, Kemal Yalçın Alemdaroğlu, Serhan Bolluk, Doğu Perinçek, Ferid İlsever, Mehmet Adnan Akfırat, Hikmet Çiçek, Hayati Özcan, İbrahim Benli, Mahir Çayan Güngör, Yusuf Tunçer, Aydın Gergin, Yusuf Beşirik, İlhan Selçuk, Kemal Kerinçsiz, Fuat Turgut, Hayrettin Ertekin, Nusret Senem, Abdulmuttalip Tunçer, Murat Özkan, Satılmış Balkaş,Atilla Aksu, Mehmet Fikri Karadağ, Hüseyin Görüm, Erkut Ersoy, Kahraman Şahin, Erol Ölmez, Abdullah Arapoğulları, Erdal İrten, Raif Görüm, Yusuf Görüm, Oğuz Alparslan Abdülkadir, Recep Gökhan Sipahioğlu, Muammet Yüce, Selim Akkurt, Coşkun Çalık, Ayhan Çelik, Hüseyin Gazi Oğuz, Tanju Okan, Yaşar Arslanköylü, İhsan Göktaş, Rasim Görüm, Ali Kutlu ve Murat Çağlar yargılanıyor.(EÖ)