İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davasının 16 bin 600 sayfa tutarındaki gerekçeli kararının redaksiyonunun tamamlandığını açıkladı.
Üç kitaptan oluşan gerekçeli karar, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) yüklendi. Elektronik imzaların da tamamlanmasının ardından karar bugün sistemde görünür olacak. İmzalarla onaylandığı andan itibaren avukatlar ve sanıklar kararı UYAP'tan görebilecek.
Davayla ilgili karar, 5 Ağustos 2013'te verilmişti.
“Makul süre içinde tamamladık”
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, gerekçeli kararın yazımının uzun sürdüğü şeklindeki eleştirilere yönelik açıklama yaptı:
“Dosya kapsamlı. Sanık sayısı fazla, klasör sayısı fazla. Raporlar, savunmaların uzun olması ve bunları özetlemek zaman aldı. Makul süre içinde gerekçeli kararın yazımı tamamlanmış oldu.”
Özese, üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk, Silivri'deki adliye binasında bulunan duruşma salonunda, gerekçeli kararın tamamlanmasına ilişkin açıklama yaptı.
4 yıl 9 ay 15 gün, 275 sanık, 242 mahkumiyet
Özese, davanın 20 Ekim 2008'de başladığını, 5 Ağustos 2013'te de kısa kararın açıklandığını belirterek, bu geçen sürede de gerekçeli kararın yazımının 21 Mart'ta tamamlandığını, redaksiyon işlemlerinin de dün itibarıyla bittiğini söyledi.
Özese, davanın 4 yıl 9 ay 15 gün görüldüğünü, 621 duruşmanın yapıldığını, 275 sanığın yargılandığını, 242 mahkumiyet kararı verildiğini, 20 kişi hakkında beraat verildiğini anlattı.
Dosyadaki 803 suçtan 614'ünden hüküm kurulduğunu ifade eden Özese şunları söyledi:
“Mahkeme kaldırıldı. 15 günde karar yazma öngörüldü. Dosya kapsamlı. Sanık sayısı fazla, klasör sayısı fazla. Raporlar, savunmaların uzun olması ve bunları özetlemek zaman aldı.”
“Gerekçeli kararın yazılmasının uzun sürdüğü yönünde tartışmalar var. Dosya kapsamlı. Sanık sayısı dikkate alındığında makul sürede yargılama yapıldı.”
Üç ayrı kitaptan oluştu
Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu da gerekçeli kararın üç kitaptan oluştuğunu, birinci kitapta olaylar, iddianame ve savunmaların özetlerinin yer aldığını söyledi.
İkinci kitapta Ergenekon örgütünün varlığı ve delilleriyle ortaya konulmasının tartışıldığını dile getiren Haşıloğlu, üçüncü kitapta ise sanıkların bireysel hukuki durumlarının değerlendirildiğini söyledi.
Gerekçeli kararda ayrıca giriş, hüküm fıkrası, kılavuzun yer aldığını belirten Haşıloğlu, şöyle devam etti:
“Girişte 20 sayfalık bir önsöz var. Dosya arşivleme sistemi ve içindekiler bölümü de yer alıyor. Hüküm kısmında da 5 Ağustos tarihli kararımız ve masraf listesi yer alıyor. Kararda yaklaşık 12 bin 436 dipnot var. Yargıtay aşamasında kolaylık olsun diye dipnot koyduk.” (AS)
* Ergenekon davasında kimin ne kadar ceza aldığına bu haberden ulaşabilirsiniz.