Ergenekon Davası'nı gören İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca 13 Ağustos 1997'de hazırlanan 119 sayfalık Susurluk Raporu ve eklerinin Başbakanlıktan istenmesi karar verdi.
Can Dündar'ın NTV için hazırlayıp sunduğu Neden programında Ergenekon ve Susurluk arasındaki ilişki tartışıldı.
Elkatmış: Susurluk raporları geç istendi
Programa katılan dönemin TBMM Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Ergenekon davasında Susurluk raporlarının istenmesinde geç kalındığını söyledi: Bugün tutuklu olan birçok kişinin de raporda ismi var zaten."
Bu görüşe katılmayan gazeteci Enis Berberoğlu, "Ergenekon soruşturmasında ciddi olarak karaya oturuldu. Susurluk görüldü. İnsanlar hüküm giydi. Dönüp de oralardan Kutlu Savaş gibi raporlardan yeni ne öğrenecekler, insan merak ediyor" dedi.
23. duruşma: Hoştan, organize suç ilişkisi sorulacak
Ntvmsnbc.com sitesine göre, tutuklu sanıklardan emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in avukatının taleplerini kısmen kabul eden mahkeme Heyeti, Genelkurmay Başkanlığına yazı yazılarak, "Birliklerde el bombası eğitiminin, eğitim bombalarıyla mı yoksa içi boşaltılmış ve kumla doldurulmuş el bombalarıyla mı yapıldığının sorulmasını karara bağladı.
Tekin'in avukatının, Cumhuriyet gazetesinin tirajıyla ilgili talebini, bu aşamada davaya bir yenilik katmayacağı gerekçesiyle kabul etmeyen mahkeme, Emniyet Genel Müdürlüğüne de yazı yazılarak, sanıklardan Sami Hoştan'ın organize suçlar konusunda herhangi bir kaydı bulunup bulunmadığının sorulmasını kararlaştırdı.
Ergenekon adında başka bir rapor var mı?
Heyet, sanık Vedat Yenerer'in avukatı Vural Ergül'ün, isimsiz ihbar mektuplarının, ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına zarfları ile gelip gelmediğinin tespiti yönündeki talebinin de doğrudan bu başsavcılıklara müracaat edilerek yapılabileceğini bildirdi.
Sanık Muammer Karabulut'un isteğiyle mahkeme, İçişleri Bakanlığı ile MİT Müsteşarlığı'ndan "İsviçre'deki Türk paralarının geri getirilmesi, bilgisayar korsanları, ve kara parayla mücadele konularında yapılan çalışmalarla ilgili bir rapora 'Ergenekon' adının verilip verilmediğini soracak; belgenin bulunması halinde de mahkemeye gönderilmesini isteyecek.
Susurluk raporu ve MİT raporu isteniyor
Tutuklu sanık Nusret Senem'in talebiyle mahkeme, dönemin başbakanı Mesut Yılmaz'a, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca 13 Ağustos 1997'de hazırlanan 119 sayfalık Susurluk Raporu ve eklerinin Başbakanlıktan istenmesi kararı aldı.
Şenkal Atasagun imzalı, Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderilen, 17 Aralık 1996 tarihli gizli ibareli olan ve Liderler Zirvesi'ne sunulan MİT raporu ve ekleri de MİT Müsteşarlığı'ndan istenecek.
Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmeden mahkeme, yargılamaya yarın (4 Aralık) devam edecek. (EÖ)