Lice katliamı davasının, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu’nun yargılanması için izin alınmadığı gerekçesiyle durdurulmasına itiraz edildi.
21 yıl önceki katliamda yakınlarını yitiren Zerife Cantürk ile Mizgin Cantürk’ün avukatı Yunus Muratakan, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada durdurma kararının kalkması için itiraz dilekçesi verdi.
1993’te 16 kişinin öldürüldüğü, onlarca kişi yaralandığı olayla ilgili dava, 21 yıl sonra başlamıştı. Diyarbakır'dan İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşınan davanın ikinci duruşmasında yargılama durduruldu.
Mahkeme, davanın sanıklarından Hatipoğlu’nun “ildeki en yüksek kolluk amiri olarak hakim-savcıların hükümlerine tabi olduğunu, bu nedenle dava açılmadan önce izin alınmış olması gerektiğini” ifade eden sanık avukatının talebini kabul etti. Davayı durdurarak dosyayı HSYK’ya gönderdi.
Katliam “görev suçu” değil
Mağdurların avukatı Muratakan’ın itiraz dilekçesinde, JİTEM davası, Musa Çitil davası, Ergenekon davası gibi en üst dereceli kolluk amiri sıfatındaki kişinin yargılandığı dava dosyalarında Adalet Bakanlığından izin istenmediğini, çünkü sanıkların eylemlerinin “kişisel suç” olarak değerlendirilmediğini belirtti.
Durdurma kararı, HSYK 17. No'lu genelgesi ve 5271 Sayılı CMK'nın 161/5. maddesine dayanarak verildi. Ancak avukat Muratakan, genelgeye ve kanuna göre gereken iznin ancak “görevi kötüye kullanma” ve “görevi ihmal” suçlarında geçerli olduğunu, “katliamın ise görev suçu olmadığını” ifade etti:
“Anayasa başta olmak üzere hiçbir kanun, hiçkimseye birden çok kişiyi aynı sebeple öldürme, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik, cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturmak görevi vermemiştir. Ve bu suçların işlenmesi adliyeye bağlı görev kapsamında olmadığı gibi aynı zamanda savcılığın emir ve talimatıyla yapılması da mümkün değildir.”
Avukat Muratakan bu sebeplerle yargılamanın devamına karar verilmesini talep etti.
Lice’de ne olmuştu?
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te 16 kişi öldürüldü, çok sayıda ev ve işyeri yakıldı. Yüzlerce kişi göçe zorlandı. Öldürülenler arasında Tuğgeneral Bahtiyar Aydın da vardı.
Katliamla ilgili iddianame zamanaşımına bir gün kala kabul edildi, yargılama 21 yıl sonra 16 Ocak’ta başladı.
Olayın failleri olarak belirlenen, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Dava Diyarbakır’dan Eskişehir’e, oradan tekrar Diyarbakır’a gönderilmiş, burada Terörle Mücadele Kanunu 10. maddeyle yetkili ağır ceza mahkemesi olmadığından dava İzmir’e taşınmıştı. 13 Haziran 2014’teki ikinci duruşmada yargılamanın durdurulması kararı verildi. (AS)