Ergenekon Davası'nın 19. duruşmasında tutuklu sanık olarak yargılanan yazar Ergun Poyraz'ın çapraz sorgusu yapılıyor.
Mahkeme dün (24 Kasım) Poyraz'ın Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele'de (JİTEM) çalıştığı ve kendisine bunun karşılığında ücret ödendiğine dair iddianın Jandarma Genel Komutanlığı'ndan sorulmasına karar vermişti.
Ntvmsnbc.com'a göre, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Silivri'de görmeye devam ettiği davanın bugünkü duruşmasına tutuklu yargılanan 45 sanıktan Sami Hoştan, Hayrettin Ertekin, Selim Akkurt, Abdulmuttalip Tonçer ve Hüseyim Görüm dışındaki 40'ı katıldı.
19. duruşma: Poyraz JİTEM'e çalışmadım
Poyraz, savunmasında iddianameyi eleştirmiş, "Hiçbir şey karanlık bir odada kara bir kedi aramak kadar zor olamaz. Hele bir de odada kara kedi yoksa" demişti.
Erbakan döneminden bu yana Fethullah Gülen ve Milli Görüş'e yönelik ağır eleştiriler içeren araştırmaları kaleme alan Poyraz, delillerin asılsız ve yetersiz olduğuna değinmişti. "Örgütün Manifestosu ve Gizli Belgeler" adı altında iddianameye konulan metinlerin binlerce baskısı yapılan kitaplardan alıntı olduğunu söyleyen Poyraz, JİTEM adına çalışmalar yaparak karşılığında para aldığı iddialarının yalan olduğunu belirtmişti.
Mahkeme, Poyraz'ın JİTEM adına çalıştığı ve kendisine bunun karşılığında ücret ödendiğine dair iddianın Jandarma Genel Komutanlığı'ndan sorulmasına karar vermişti.
18. Duruşma: Genelkurmaya isimler sorulacak
Davanın 18. duruşmasında sorgulanan İsmail Yıldız, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerine ait belgelerin fişleme amacıyla alınmadığını, bunları AKP yöneticilerinin kendisine verdiğini anlatmıştı. Sağlık sorunlarından tahliye edilen Ayşe Asuman Özdemir, sorguda fenalaşmış ve hastaneye kaldırılmıştı. Özdemir duruşmalardan vareste tutuldu.
Mahkeme, sanıklardan Hikmet Çiçek'in verdiği dilekçedeki bazı isimlerin asker olup olmadığını, haklarında Ergenekon veya başka konuda soruşturma bulunup bulunmadığının, Çiçek'ten elde edilen ve dosyada bulunan 'Karargah evleri' dokümanında geçen isimlerin Genelkurmay Başkanlığı'ndan sorulmasına karar verdi.
Poyraz'ın JİTEM adına çalıştığı ve kendisine bunun karşılığında ücret ödendiğine dair iddianın Jandarma Genel Komutanlığı'ndan sorulmasına da karar verilmişti.
Halil Behiç Gürcihan'a ait olan 'acıkistihbarat.org' İnternet sitesine bir inceleme yapılıp yapılmadığının MASAK'tan sorulmasını hükme bağlayan mahkeme, Veli Küçük'ün avukatının talebiyle, "Ergenekon" isimli dokümanın aslının emanetten alınarak incelemesi amacıyla kendisine iletilmesi kararı aldı.
Sanık Kemal Kerinçsiz'in talebiyle mahkeme, sanıkların emniyetteki ifadelerinin kayda alınıp alınmadığının İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden öğrenilmesini hükme bağlayarak, Ergenekon örgütü ve bağlantılı diğer örgütler hakkında 12 Haziran 2007'den önce kendilerine herhangi bir suçun intikal edip etmediğinin, bu örgütçe bu tarihten önce işlenmiş herhangi bir suç işlenip işlenmediğinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nden ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan sorulmasına karar verdi. (EÖ)