*Fotoğraf: Pexels
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Tekirdağ'ın Ergene ilçesi Marmaracık mevkiinde verimli tarım arazilerinin üzerine Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yatırım Bölgesi kurulmasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” raporu verildi.
Karara tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, konuya ilişkin TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası'nın açtığı davada Tekirdağ 1. İdari Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlattı.
Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre, Yüceer’in açıklamaları şöyle:
“Neden boş arazi değil de tarım arazisi?”
“Trakya'nın verimli tarım arazilerinde buğday, ayçiçeği yerine plastik üretmek istiyorlar. Yarın çocuklarımıza plastik mi yedireceğiz? Neden boş araziler dururken tarım arazilerine sanayi bölgesi kurulmak isteniyor.
“Mahkemenin kararında bölgenin 1. sınıf tarım arazisi olduğu, sulu tarım yapılmasının olanaklı olduğu hükmedildi. Yine aynı tarım arazisi için 9 Mayıs 2014'te açılan davada iptal kararı verilmesine ve kararın kesinleşmesine rağmen, aynı işlemin tekrarı için kamu yararı kararı alınarak davalı idare tarafından yeniden işlem tesis edilmesi yoluna gidilmiş, bu hususlar çerçevesinde yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı.
“Ülkemizin ayçiçeği ve buğday ambarı”
“Bu bölge ülkemizin ayçiçeği ve buğday ambarı. Bu toprakların üretim açısından son derece verimli olduğunu hepimiz biliyoruz.
“Ergene'de 8 tane sanayi bölgesi bulunuyor ve bunların doluluk oranları yüzde 30'larda. Sanayiler, bir ülkenin ne kadar geliştiğini gösterir. Sanayi tesislerine karşı değiliz ancak bir tarım arazisine plastik sanayii kurulması kabul edilemez.”
Ergene’de tarım
Tekirdağ’ın ilçelerinden biri olan Ergene, 16 mahalleden oluşuyor ve son sayıma göre ilçenin nüfusu 64 bin 820.
İlçenin sınırlarında Avrupa Serbest Bölgesi, Ergene Organize Sanayi Bölgesi 1, Ergene Organize Sanayi Bölgesi 2 ve Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere OSB’ler bulunuyor.
İlçede çok sayıda kişi de tarım yaprak geçimini sağlıyor. Tarım arazilerinde buğday, ayçiçeği, kanola ekimleri başta olmak üzere birçok sebze ve meyvenin ekimi yapılıyor.
Müsilaj meselesi
Öte yandan yaz aylarının başından itibaren gündeme gelen ve etkileri hala süren müsilaj sorunuyla ilgili uzmanlar kirliliğin ve dolayısıyla müsilajın sona ermesi adına tetikleyici unsur olan Ergene deşarjının durdurulması çağrılarını yineliyor. Ancak bölgedeki sanayi yükü arttıkça Marmara'ya akan kirlilik de artacak.
TIKLAYIN - Ergene Derin Deniz Deşarjı ve Marmara Denizi'ndeki toksik kirlilik
Projede ne var?
Yüklenici firma olan Plastik Sanayi Toplu İşyeri ve Yapı Kooperatifi’nin (PAKOB) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, OSB’nin Ergene'de 2,7 milyon metrekare alanda kurulması planlanıyor.
Kooperatife göre, proje hayata geçtiği zaman Avrupa ve Türkiye'nin en büyük ve tek plastik kümesini oluşturacak. Ayrıca burada 30 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
(TP)