Hukukçu Eren Keskin, devlet kaynaklı cinsel şiddeti konu eden kitabını tanıtırken "Kürdistan"dan söz ettiği için "kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla açılan davadan beraat etti.
Ağustos 2007'de Gebze'deki Bilge Kültür Merkezi'nde kitabını tanıtan insan hakları savunucu Eren Keskin, Ceza Yasası'nın (TCK) 216. maddesi uyarınca yargılandığı davanın 3. duruşmasında aklandı.
"Hiçbir asker veya polise tecavüzden ceza verecek yüreklilikte bir hakim tanımıyorum" sözlerine de yer verdiği konuşmasından dolayı Keskin, üç yıl hapis tehdidiyle karşı karşıyaydı.
"Kürdistan, Kürtlerin çoğunlukta olduğu bir bölge"
Gebze 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen karar duruşmasında esas hakkında mütalaasını sunan Cumhuriyet savcısı Orhan Güngör, eyleminin "fikir tehatisinden ibaret olduğu"nu söylediği Keskin'in "müsnet suçtan beraatine" karar verilmesini istedi.
Esas hakkındaki savunması sorulan Eren Keskin, düşüncelerini açıklamaktan başka bir şey yapmadığını, Güneydoğu bölgesinde yaşayan vatandaşların büyük bir çoğunluluğu Kürt olduğu için o bölgeye coğrafi olarak Kürdistan deyimini kullandığını söyledi.
"Şiddete başvurmadan düşüncelerimi açıkladım"
Keskin, "Yargıçların, savcıların ve adalet görevlilerinin vatandaşa karşı suç işleyen güvenlik kuvvetlerine karşı baskı altında olduklarından gerekli cezayı veremediklerini söylemiştim. Düşüncelerimi şu şekilde açıklamıştım. Keskinlikle halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu işlemedim ve böyle bir kastım söz konusu değildir. Düşüncemi ifade etmek maksadıyla tamamen kendi düşüncelerimi şiddete başvurmadan açıklama gereğini duydum. Suç kastıyla hareket etmedim. Beraatime karar verilmesini talep ediyorum" dedi.
Keskin'in sözlerini tutanağa geçirdikten sonra kararı açıklayan Hakim Yüksel Aktaş, suçun yasal unsurlarının oluşmadığını kaydederek, Keskin hakkında beraat kararı verdi.
Gebze Cumhuriyet Savcısı Hasan epik, 2 Haziran 2008 tarihli iddianamesinde Keskin'in, kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla cezalandırılmasını talep etmişti.
Viranşehir'de "Kürdistan" suç, Bulanık da değil
Keskin, 20 Kasım 2007 tarihinde tebliğ edilen bir kararla, Kürdistan sözcüğünden aynı gerekçeyle mahkum edilmişti. Viranşehir Asliye Ceza Mahkemesi, "Türkiye ve Kürdistan devlet kaynaklı cinsel şiddete fail sayısı olarak bakacak olursak askerler çoğunluktadır; çok olmasının nedeni de Kürdistan da yaşanan savaştır" dediği için Keskin'i bir yıl hapse mahkum edilmişti. Ceza, paraya çevrilmişti.
Mahkeme, 2 Ekim 2004 tarihinde sarfedilen "Kürdistan" sözünün "halkı bölge bakımından farklı özelliğe sahip bir kesimin diğer bir kesim aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettiği"ne hükmetmişti.
Oysa ki, 19 Temmuz 2007'de Bulanık Cumhuriyet Başsavcılığı, aynı ifadenin, "kabul edilebilir olmasa da düşünce açıklamaktan ibaret olduğuna" karar vermiş ve Keskin hakkında dava açılmasına gerek görmemişti. (EÖ)