Yaklaşık 10 yıl önce yürürlüğe girdiğinde muhalif siyaset, hak mücadelesi ve gazeteci çevrelerinde kısa sürede yüzlerce kişinin yargılanmasına neden oluşturan Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesi ifade özgürlüğünü sınırlandırmayı sürdürüyor.
İnsan hakları savunucusu avukat Eren Keskin “Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağıladığı” iddiasıyla Çerkezköy Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor.
Bakan Ergin izin verince...
2005'teki bir konuşması üzerine Keskin'e eski TCK 159. maddeden bir yıl hapis cezası verilmiş, karar Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce bozulmuştu. Bunun üzerine 2011'de dönemin Adalet Bakanlı Sadullah Ergin'in izniyle TCK 301'de yeniden dava açılmıştı.
Keskin’in 2005’te Demokratik Halk Partisi (DEHAP) Çerkezköy İlçe Başkanlığının organize ettiği “İnsan Hakları“ konulu toplantıda söylediği, “Devlet 12 yaşında bir çocuğu katledecek kadar vahşi bir anlayışa sahip, Türkiye hesap vermek zorunda” sözleri üzerine dava açılmış, mahkemenin bir yıl hapis cezası Yargıtay tarafından bozulmuştu.
Talimatla ifadesi alınacak
29 Nisan 2008'de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 5759 sayılı "Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile Ceza Yasası'nla yaptığı değişiklikle 301. madde uyarınca yürütülen soruşturma ve kovuşturmaların Adalet Bakanı'nın iznine bağlanması şartını getirmişti.
Ancak Ergin’in oluruyla yenilenen yargı süreciyle birlikte Keskin’in İstanbul’dan talimatla ifade istendi. Avukatın, 4 Haziran’da Çağlayan 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nden talimatla ifadesi alınacak.
301'i çocuklara bile işletiyorlar
Adalet Bakan'ın izniyle dava açılabiliyor olması sonrası 301. maddenin etkinliğinin azalmasına karşın halen her fırsatta kullanılmaya çalışılıyor. En son Çanakkale’deki İnönü Caddesi’nde Gezi direnişine destek yürüyüşü sırasında yola “Hükümet istifa”, “Faşizme ölüm” yazarak duvarı kirletmekle suçlanan 13 yaşındaki bir çocuğun da 301’den yargılanması istenmişti.
Dava Çanakkale 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülürken Çocuk Şube Müdürlüğü’ne yazı yazan İl Emniyet Müdür Yardımcısı T.G., “Olay, 5237 Sayılı TCK’nin 301. maddesi kapsamına giriyor” diyerek konunun adli makamlara yansıtmalarını talep etmişti.
AYM 301’e 10 yıl dokunamıyor
Anayasa Mahkemesi (AYM), 301. maddenin iptaliyle ilgili başvuruyla ilgili 4 Ekim 2013’te, “Daha önce reddettim. 10 yıl bitmeden yeni davayı görüşmem” şeklinde bir karar vermişti. AYM, 2009 yılında da Şişli Asliye Ceza Mahkemesi’nin iptal başvurusunu reddetmişti. (EÖ)