17-25 Aralık sürecinde yasadışı ses kayıtlarını servis ettiği iddia edilen kapanan Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve CHP eski Milletvekili Eren Erdem, dün (7 Ocak 2019 Pazartesi) 12 kişiyle birlikte hakim karşısına çıktı.
Mahkeme heyeti bu davada, Erdem’in serbest bırakılmasına karar verdi. Ancak, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Erdem’in tahliyesine itiraz etti, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Erdem, bugün jandarmalar tarafından tutuklamaya yönelik yakalama kararını veren İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkarıldı.
Basın duruşmaya alınmadı
Duruşmaya, Erdem'in avukatları da katıldı, davayı izlemek isteyen basın mensupları duruşma salonuna alınmadı. Mahkeme Başkanı Yusuf Yılmaz, kimlik bilgileri alınan Erdem'e yakalama kararını okudu. Erdem, "Tarafıma okunan yakalama emri, kimlik bilgileri bana aittir ve benim hakkımda çıkarılmıştır" dedi.
“Adli kontroller yetersiz kalacak”
Mahkeme heyeti, Erdem’in yeniden tutuklanmasına karar verdi. Tutuklanma gerekçesi şöyle ifade edildi:
"Suçun vasıf ve mahiyeti, tanık beyanları, bir kısım sanık savunmaları ve diğer mevcut delil durumu dikkate alınarak kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, sanığın yurtdışına çıkmak isterken yakalanması, kaçma şüphesini gösteren somut olgunun bulunması, öngörülen cezanın alt ve üst sınırları, suçun sübutu haline muhtemel ceza miktarı ve güvenlik tedbirleri, tutuklu kaldığı süre, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutuklanmasına karar verildi."
Bir hakim çoğunluğuna görüşüne katılmadı
Tutuklama kararına Üye Hakim Çağlayan Özbay, "Sanık hakkında yurtdışına çıkış yasağı ve konutu terk etmeme şeklindeki adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının ölçülü olacağı ve bu tedbirlere karar verilerek sanığın serbest bırakılması görüşünde olduğunu" muhalefet şerhi koydu.
Ne olmuştu?Eren Erdem'e, bir dönem genel yayın yönetmenliğini yaptığı Karşı Gazetesi'ndeki haberler nedeniyle dava açılmıştı. Hakkında, "Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek", "Gizli tanığı deşifre etmek" ve "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapis isteniyor. Eren Erdem, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından 21 Mayıs 2018'de Atatürk Havalimanı'na gitmiş, ancak hakkındaki yurtdışı çıkış yasağı nedeniyle çıkış yapamamıştı. 29 Haziran 2018'de tutuklandı, Silivri Cezaevi'nde tutuluyordu. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasının 19 Eylül'de görüldü. Eren Erdem'e, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada da istinaf mahkemesi karar verdi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, Albayrak'ın şikayeti üzerine açılan hakaret davasında Erdem'in 18 bin TL tazminat cezası ödemesine hükmeden yerel mahkemenin kararını onadı. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün (7 Ocak 2018 pazartesi) görülen ikinci duruşmada, savcı esas hakkındaki mütalaasını açıklamıştı. Mütalaada, Eren Erdem'in "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü içindeki yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" ve gizli tanığı deşifre etmek suretiyle "Gizliliğin ihlali" suçlarından 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapsi talep edilmişti. Duruşma sonunda ara kararını açıklayan heyet, "delil durumu, yargılamanın geldiği aşama, tutuklulukta geçirdiği süre, sanık tarafından karartılacak delilin bulunmaması ve dosya kapsamını" dikkate alarak Eren Erdem'in tahliyesine karar vermişti. Erdem'e yurtdışına çıkış yasağı ve haftada iki gün polis karakoluna imza atma şartı vardı. Yakınları, Erdem'in tahliyesini beklerken, gece saatlerinde duruşma savcısının tahliye kararına itirazı üzerine üst mahkeme olan İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı. |
(EMK)