Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 24 Haziran seçimlerinde aday göstermediği İstanbul Milletvekili Eren Erdem, dün gece gözaltına alınmasının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne götürüldü.
Erdem 06.30 uçağıyla İstanbul'a getirildi ve İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkarıldı. 11.00 sularında ifadesi alındı.
Eren Erdem, avukatı Onur Cıngıl'ın davaya ilişkin savunmasınının ardından tutuklandı.
Davayı izleyen bir diğer eski CHP milletvekili Barış Yarkadaş, savcının Erdem için tutuklama talep ettiğini duyurmuştu. Tutuklama haberini de Barış Yarkadaş duyurdu.
İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeyiz. Arkadaşımız, CHP Milletvekili, CHP PM Üyesi Eren Erdem, şu an ifade veriyor. Avukatı Onur Cıngıl, davaya ilişkin savunmasını yapıyor. #ErenErdemYalnızDeğildir
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) 29 Haziran 2018
Eren Erdem, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatı üzerine bu gece Ankara'da gözaltına alınmıştı.
"A Haber'in yalanları yüzünden yargılanıyorum"
Barış Yarkadaş'ın aktardığına göre Eren Erdem mahkemedeki beyanında
"Türkiye ile İran savaşırsa, İran'ın yanında olurum' demediğimi mahkemede kanıtlamış olmama rağmen hala aynı yalan sürdürülüyor. Bu yalanı bilerek kullanmak artniyetliliktir. Böyle bir tweetim yok. Mahkeme tescil etti bunu.
"Medyanın üzerinde fırtına kopardığı Sarin Gazı davasından da beraat ettim. Ama hala bu davadan yargılanıyormuşum gibi bir hava estiriliyor. Karşı Gazetesi'ne FETÖ'den tek kuruş geldiyse, beni idam edin. A Haber'in yalanları yüzünden yargılanıyorum" dedi
Ne olmuştu?
Eren Erdem hakkında, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir dönem genel yayın yönetmenliğini yaptığı Karşı Gazetesi'ndeki çalışmaları nedeniyle dava açılmıştı.
Erdem hakkında "Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek", "Gizli tanığı deşifre etmek" ve "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapis isteniyor.
Erdem hakkında açılan davanın ilk duruşmasının 19 Eylül'de saat 10.00'da yapılmasına karar verilmişti.
Eren Erdem, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından 21 Mayıs günü Atatürk Havalimanı'na gitmiş, ancak hakkındaki yurtdışı çıkış yasağı nedeniyle çıkış yapamamıştı.
İddianamede neler var?
Eren Erdem hakkında soruşturma üç ihbar sonucunda başlatıldı. Üç ihbar tek dosyada toplandı.
Anadolu Ajansı iddianamedeki suçlamaları şöyle duyurdu:
Gizli tanık 1: Ayçiçeği
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Karşı gazetesine yönelik soruşturmada ifadesi alınan gizli tanık "Ayçiçeği" hakkında milletvekili Erdem'in açıklama yaptığı ve bu açıklamaların kapatılan Zaman gazetesi ve Aktif haber sitesinde yayımlanması üzerine suç duyurusunda bulunulduğu anlatılan iddianamede, aynı şekilde milletvekili Erdem'in gizli tanığı ikinci kez deşifre ettiği ve bunun üzerinde de yeniden savcılıkça suç duyurusu yapıldığı aktarıldı.
İddianamede, tek sanık olarak yer alan Eren Erdem'in ''silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek'', ''gizli tanığı deşifre etmek'' ve ''soruşturmanın gizliliğini ihlal'' suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
İddianameye göre "Karşı gazetesinin sahibi Turan Ababey'le Eren Erdem Gezi Parkı olayları sırasında tanıştılar; Ekim 2013'te gazeteyi kurmayı kararlaştılar, 9 Şubat 2014'te kurulan gazete 66 gün sonra ekonomik sıkıntılar sebebiyle yayın hayatına son verdi.
İddiaya göre Erdem "basın ve yayın organlarını kullanarak kamuoyu algısı oluşturmaya, böylece hükümeti görevini yapamaz hale getirmeye çalıştı".
Sarin Gazı davası nedir?
Sarin Gazı Davası Suriye'deki El Kaide örgütüne bağlı Ahrar-ı Şam ve El Nusra Cephesi'ne kimyasal bomba yapımında kullanılan bazı kimyasal maddelerin temin edilmeye çalışıldığı yönünde ihbar alan Adana polisinin 28 Mayıs 2013'teki operasyonuyla başladı.
Gözaltına alınan biri Suriyeli 5 kişi tutuklanırken 1 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Şüphelilerle birlikte ele geçirilen maddenin 'sarin gazı' olmadığı anlaşılınca da tutuklanan Türkiye vatandaşı sanıklar, 17 Temmuz 2013'te tahliye edildi.
Tutuklu tek sanık Hytham Qassap, kendisinin Özgür Suriye Ordusu mensuplarına gıda ve insani yardım temin ettiğini ileri sürdü. Mahkeme Qassap'ın tahliyesine karar verdi.
Bir sonraki duruşmada, laboratuvar incelemelerinde ele geçirilen kimyasal maddelerin birleştirilmesi halinde sarin gazı yapılabileceği ortaya çıktı. Tahliye edilen Hytham Qassap hakkında bu sefer yakalama kararı çıkarıldı. Ancak bulunamadı.
29 Aralık 2015 günü Qassap gıyabında terör örgütü üyeliği suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ona yardım ettiği iddia edilen beş Türkiye vatandaşı ise beraat ettirildi.
Dava sürecinde Eren Erdem, 10 Aralık'ta TBMM'de yaptığı konuşmada Suriye'deki IŞİD üyelerinin Türkiye'den kimyasal silah olarak kullanılan sarin gazı hammaddesi aldığını gündeme getirmişti.
Basına yaptığı açıklamalar konusunda AKP’ye yakın medya tarafından suçlanan Erdem, iddianın kendisine değil, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na ait olduğunu söylemişti.
Erdem’in bugün mahkemede atıf yaptığı ettiği Sarih Gazı davası hakkında yaptığı açıklama sözler şöyleydi:
"Adana Cumhuriyet Savcısı Mehmet Arıkan, sarin gazı gönderimi hakkında bir operasyon düzenletti. Konuyla ilgili kişiler gözaltına alındı. Ama anladığım kadarıyla Mehmet Arıkan bürokraside etkili bir kişi değildi. Bir hafta sonra yeni bir savcı atandı ve davayla o ilgilendi. Gözaltındaki tüm kişiler serbest bırakılıp, Türkiye'yi terk ederek Suriye'ye gitti".
(EKN/HK)