Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski milletvekili Eren Erdem, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nde açlık grevine başlama kararı aldı.
Erdem, yürütülen yargılamaya tepki nedeniyle açlık grevine başlayacak.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi 7 Ocak 2019’da Eren Erdem için tahliye kararı vermiş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın karara itirazı üstüne İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi yakalama kararı vermişti.
Tahliye kararına rağmen hapishaneden salınmayan Eren Erdem 8 Ocak 2019’da İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yeniden tutuklandı.
Yarkadaş: FETÖ’den yargılanmak onurunu kırıyor
Halk TV'de Medya Mahallesi programına katılan gazeteci ve CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş, Eren Erdem'in yaşanan yargılama süreci nedeniyle yarın açlık grevine başlayacağını duyurdu.
Yarkadaş şu açıklamayı yaptı:
"Adına ‘Adalet orucu’ dediği bir oruca başlıyor. Buzdolabını dün boşaltmış. Boşalttıktan sonra da cezaevi yönetimine açlık grevi yapacağını söylemiş. Avukatları vazgeçirmeye çalışıyor.
“Eren Erdem dün bir mektup yollamış ve o mektupta 'Ben cezaevinde haksız yere tutuluyorum ve hiç ilgimin olmadığı bir örgütten, FETÖ'den yargılanmak onurumu kırıyor. Bunu kaldıramıyorum ve bu haksızlığa karşı bir ‘Adalet orucuna başlıyorum’ diyor. Önce sıvı ile beslenme kararı almış.
“Bu konuda hem CHP'den hem de kamuoyundan bir duyarlılık bekliyor. Umarım CHP Merkez Yürütme Kurulu üyeleri, belediye başkan adaylarını belirlemek için verdikleri mücadeleyi Eren Erdem için de verirler."
Erdem’in mektubunu gazeteci Acarer paylaştı
Gazeteci Erk Acarer de Twitter’dan Eren Erdem’in mektubunu paylaştı.
Eren Erdem’i caydırmak için uğraş veriliyordu. Maalesef kararlı olduğunu deklare etti. Bize de mektubunu kamuoyu ile paylaşmak düşüyor... pic.twitter.com/5HZ0XcUf0d
— Erk Acarer (@eacarer) January 28, 2019
Ne olmuştu?Eren Erdem'e, bir dönem genel yayın yönetmenliğini yaptığı Karşı Gazetesi'ndeki haberler nedeniyle dava açılmıştı. Hakkında, "Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek", "Gizli tanığı deşifre etmek" ve "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapis isteniyor. Eren Erdem, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından 21 Mayıs 2018'de Atatürk Havalimanı'na gitmiş, ancak hakkındaki yurtdışı çıkış yasağı nedeniyle çıkış yapamamıştı. 29 Haziran 2018'de tutuklandı, Silivri Cezaevi'nde tutuluyordu. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasının 19 Eylül'de görüldü. Eren Erdem'e, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada da istinaf mahkemesi karar verdi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, Albayrak'ın şikayeti üzerine açılan hakaret davasında Erdem'in 18 bin TL tazminat cezası ödemesine hükmeden yerel mahkemenin kararını onadı. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün (7 Ocak 2018 pazartesi) görülen ikinci duruşmada, savcı esas hakkındaki mütalaasını açıklamıştı. Mütalaada, Eren Erdem'in "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü içindeki yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" ve gizli tanığı deşifre etmek suretiyle "Gizliliğin ihlali" suçlarından 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapsi talep edilmişti. Duruşma sonunda ara kararını açıklayan heyet, "delil durumu, yargılamanın geldiği aşama, tutuklulukta geçirdiği süre, sanık tarafından karartılacak delilin bulunmaması ve dosya kapsamını" dikkate alarak Eren Erdem'in tahliyesine karar vermişti. Erdem'e yurtdışına çıkış yasağı ve haftada iki gün polis karakoluna imza atma şartı vardı. Yakınları, Erdem'in tahliyesini beklerken, gece saatlerinde duruşma savcısının tahliye kararına itirazı üzerine üst mahkeme olan İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı. |
(EKN)
* Fotoğraf: AA-Arşiv