Fotoğraf: Erdoğan ve Putin Soçi görüşmeleri öncesinde/AA
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında Cuma günü, Soçi'de dört saat süren basına kapalı görüşmelerin ardından Kremlin'den yapılan ortak açıklamada "tarafların enerji ve ekonomik işbirliğini güçlendirme konusunda mutabık kaldığı" bildirildi.
Açıklamada, liderlerin iki ülke arasında "ticareti güçlendirme" ve "ekonomi ile enerji alanındaki karşılıklı beklentileri karşılama" konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.
Ortak bildiride liderlerin, "Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eş güdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit et[ttikleri]" açıklandı.
Rus doğal gazının bir bölümü ruble ile satın alınacak
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye ve Rusya arasındaki doğal gaz ticaretinde ödemelerin bir bölümünün rubleyle yapılması konusunda anlaşma sağlandığını ve kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçileceğini bildirdi.
Görüşmelerden önemli sonuçlar elde edildiğini dile getiren Novak, "Ticaret, ekonomi ve neredeyse tüm sektörlerde ilişkilerimizin gelişimini yeni bir düzeye taşıyan müzakereler çerçevesinde bugün çok önemli kararlar alındı." dedi.
Ticaret hacmini artırmaya yönelik önlemler
Türk ve Rus liderlerin iki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma konusunda verdikleri talimatı anımsatan Novak, söz konusu hacmi artırmak için gerekli prosedürleri basitleştirmek adına gerekli adımların atıldığını söyledi.
Novak, Rusya ile Türkiye arasında özellikle ulaştırma, sanayi, tarım, turizm ve bilgi teknolojileri alanında iş birliğinin gelişeceğine işaret etti.
Akkuyu nükleer santrali
Novak, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin de iki lider arasındaki görüşmede ele alındığını, projenin 2023'te faaliyete geçeceğini ifade etti.
Ortak açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesine ilişkin ortak açıklamada şunlar belirtildi:
▶ SURİYE: Liderler, Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eş güdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etti"
▶ UKRAYNA TAHIL KORİDORU: İki lider Ukrayna'dan tahıl ve gıdanın taşınmasına yönelik İstanbul Mutabakatına varılmasında iki ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin rol oynadığını teyit etti"
▶ BÖLGESEL İSTİKRAR: Liderler, Türkiye-Rusya arasındaki samimi, açık sözlü ve güvene dayalı ilişkilerin bölgesel ve uluslararası istikrarın tesisi açısından taşıdığı öneme işaret etti"
▶ RUSYA'YA HAM MADDE ARZI: İki lider, Rusya'nın tahıl, gübre ve gübre üretimi için gerekli hammaddenin kesintisiz ihracı dahil, İstanbul Mutabakatının lafzı ve ruhuna uygun şekilde tam olarak uygulanması lazım geldiğinin altını çizdi"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki ilişkilerde "farklı bir sayfa açmasını" umut ettiğini söyledi. Putin ise Rus doğal gazının kesintisiz geçişini sağladığı için Avrupalı ortakların Türkiye'ye minnettar olması gerektiğini bildirmişti.
Görüşme öncesi basına açık bölümde konuşan Putin, Türkiye ile ekonomik işbirliğini güçlendirmek amacıyla yeri bir anlaşma imzalamayı umut ettiğini bildirdi. Putin, "Ticari ve ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek için bugün burada bir memorandum imzalamayı umut ediyorum." demişti.
TIKLAYIN-Üç haftada ikinci görüşme: Erdoğan ve Putin Soçi'de
Yorumlar
AFP'den Dmitry Zaks imzasıyla yayınlanan analizde Erdoğan ile Putin görüşmesine ilişkin "rekabetçi işbirliği" tanımı yapılırken, "Erdoğan Soçi ziyaretinde, Karadeniz'de Ukrayna'nın tahıl sevkiyatlarının yeniden başlamasını düzenlemeye yardımcı olmanın diplomatik başarısından çok yararlanacak" ifadeleri yer aldı.
Amerika'nın Sesi'nin (VoA) Dorian Jones imzalı haberindeyse "Tahıl anlaşmasının Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkileri derinleştirdiği" tespitine yer verildi. Haberde "Türkiye-Rusya ilişkileri, Kuzey Afrika'dan Ortadoğu'ya, Kafkasya'ya, rekabet ve işbirliği karışımı halinde iç içe geçiyor. İki ülkenin ayrıca enerji konusunda derinleşen bir ortaklığı var" denildi.
(AEK)