Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin yaptığı açıklamalarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüklerini ve Akkuyu ve Sinop'takilerin dışında üçüncü bir nükleer santral açılacağını açıkladı.
Gündemdeki pek çok konuyla ilgili konuşan Erdoğan, LGBTİQ karşıtı, Anayasaya aykırı anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunmaya hazır olduklarını, referandumun da söz konusu olduğunu söyledi.
Erdoğan'ın konuşmasından ara başlıklar şöyle
Nükleerde inat
Erdoğan gelecek yıllarda Akkuyu ve Sinop'un işletmeye alınmasının ardından üçüncü bir santral için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüklerini söyledi: "2024'ün başı veya 2023'ün sonlarında Akkuyu Nükleer Santrali'ni açacağız. Sinop'ta yeni bir dört üniteli nükleer santral açacağız. Üçüncüyü de farklı bir merkezde yapacağız. Bunların her birinden yüzde 10 enerji temini sağlayacağız."
Erdoğan, Putin ile geçen ay Astana'da yaptığı görüşmede yıllardır yapılmaması için mücadele verilen ve yargı süreci devam eden Sinop NGS projesinden de söz açmış ve Sinop projesi ilk kez Rusya ile bu kadar açık biçimde konuşulmuştu.
Nükleersiz.org koordinatörü Pınar Demircan, Akkuyu Nükleer Santrali'nin kurulmasını üstlenmiş olan Rusya'nın Sinop projesini de üstlenmesi gibi bir durum söz konusuysa Türkiye'nin güneyden ve kuzeyden kuşatılacağını söylemek yanlış olmaz" değerlendirmesini yapmıştı.
Hem Putin hem Scholz ile görüşme
Erdoğan dün hem Putin hem de Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile görüştüğünü aktardı.
"Almanya 'yenilebilir enerjiye geçeceğiz' demişti. 'Nükleer enerjilerimizi devrede tutma gayreti içerisindeyiz' dediler. 'Kömür santralini kapatıyoruz' dediler. Dedim ki 'yanlış yapıyorsunuz.' Doğal gaz kriziyle birlikte Almanya yeniden termik santrallere döndü. Biz ise hepsini yapıyoruz. "
Trakya'ya gaz merkezi
Erdoğan Rusya'nın Türkiye topraklarında kurmak istediği doğal gaz merkezine ilişkin olarak da şunları söyledi: "Gaz merkezi görüşmeleri sürüyor. Bakanlığımız kapsamlı çalışmayı yapıyorlar. En yakın merkez olarak Trakya bölgesi görülüyor. Oradan çıkış ve Avrupa'ya dağıtım olacak. Azeri gazıyla alakalı hatlar var. Son Azerbaycan'a gidişimde İlham (Aliyev) Bey ile görüştük. Oradan alıp geliştireceğiz." dedi.
Denizden doğal gaz çıkarma projeleri
"Sondaj gemileri ile doğal gazı çıkarıp ülkelere satma şansımız var" diyen Erdoğan "Değişik ülkelerden teklifler gel[diğini]" ileri sürdü.
Libya, 'Bu işin içerisine girebiliriz' diyor. Tuna 1 kuyusundaki çalışmalar önem arz ediyor. Sakarya önem arz ediyor. Bunlar bütünleşiyor belli bir noktada. Gazı 2023'e yetiştirmek için ekiplerimiz yoğun çalışmalar içerisinde.
Sondaj gemilerimiz sahada çalışıyor. İlk etapta 10 kuyu açacağız. Sahanın tam üretime geçmesiyle 40 kuyu ile sisteme vermiş olacağız. Filyos'ta tesisin inşası devam ediyor."
LGBTİQ+ karşıtı yasa
Yerli otomobil TOGG'un fabrikasından Yunanistan'la yaşanan krize kadar pek çok konuda konuşan Erdoğan'ın gündeminde LGBTİQ+ karşıtı, onların temel haklarını kısıtlayacak ve ayrımcılığı yasalaştıracak Anayasaya aykırı anayasa değişikliği teklifi de vardı.
"Bizler Cumhur ittifakı olarak ailenin saygınlığını ortaya koyacağız. Aile sağlığımızı koruyacağız. Bunlara meydanlara bırakmayız. Aile yapımızı sapkınlıklardan koruyacağız.
Başörtüsü ve aile ile ilgili anayasa değişikliğimiz Meclis'e sevk edilme noktasına geldi. Görüşmelerin ardından teklifimize nihai halini vereceğiz. Teklif görüşmeleri CHP ve ortakları için samimiyet sınavı olacaktır. Netice aldık aldık, alamadık oturup referandumu konuşmak lazım. "
İktidarın TBMM'de Anayasa değişikliği için gerekli çoğunluğu yok
Anayasanın 175. Maddesine göre, Anayasa değişikliği tekliflerinin referanduma götürülebilmesinin koşulları şöyle: "Anayasanın değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü, Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki tekliflerin görüşülmesi ve kabulü, bu maddedeki kayıtlar dışında, kanunların görüşülmesi ve kabulü hakkındaki hükümlere tabidir. Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderebilir. Meclis geri gönderilen Kanunu, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu Kanunu halkoyuna sunabilir. Meclisce üye tamsayısının beşte üçü ile veya üçte ikisinden az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazetede yayımlanır. Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir. Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin Kanun veya ilgili maddeler Resmi Gazetede yayımlanır. Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekir. |
Buna göre, AKP-MHP iktidar Bloku'nun TBMM'den Anayasa değişikliği geçirip referanduma götürebilmesi için en az 360 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. Halen TBMM'deki milletvekili tablosuna göre AKP'nin 286, MHP'nin 48, BBP'nin 1 milletvekili var. Bu toplama 25 milletvekili daha katılmadıkça Anayasa değişkliği teklifi TBMM'den geçemeyeceği için, başkaca hiçbir işlem olmaksızın "kadük" -geçersiz- oluyor.
(AEK)