Başbakan Erdoğan kadınlara bir kez daha "üç çocuk doğurun" derken bunu "Avrupa gibi yaşlanan bir nüfus olmayalım" tezine dayandırıyor. Ancak Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'ndan (UNFPA) Meltem Ağduk, Türkiye'nin yakın geleceğinde Avrupa'daki gibi bir yaşlılık olasılığı olmadığını, böyle bir tezi ve çözümü öne sürmek için bilimsel çalışmalara dayanmak gerektiğini bianet'e söyledi.
Önemli olan bakılabilecek, sağlıklı çocuklar
UNFPA'in şu an üç çocuğa göre Türkiye için nüfus projeksiyonları üzerinde çalıştığını ve yakında açıklayacağını aktaran Ağduk, aile planlaması kavramını anımsattı.
"Aile planlaması, ailelerin kendi istekleri çerçevesinde, istedikleri kadar, bakabilecekleri, sağlıklı çocuk sahibi olması demek. Bunun üç, beş, sekiz gibi bir sınırı yok. Ama kriterler var.
"Özellikle anne sağlığını düşününce, gebelikler arasında iki yıldan az süre olmaması; dört çocuktan fazlasını doğurmaması gerek. Çünkü annenin bedenini tüketiyor."
Ağduk: Öncelik eğitimi, sağlığı iyileştirmek
Birçok hükümetin bütçede eğitime ve sağlığa ayırdığı payların düşük, AKP hükümetinin ayırdığı payların da yetersiz olduğunu söyleyen Ağduk "Öncelik bunların iyileştirilmesinde olmalı" dedi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) 2008 raporuna göre Türkiye'yle ilgili kimi insani gelişme göstergeleri şöyle:
- Ortalama ömür beklentisi: 71,4 yaş.
- İlköğretim, ortaöğretim ve üçüncü öğretime brüt kaydolma oranı: Yüzde 68,7
- 40 yaşa kadar yaşayamama ihtimali: Yüzde 6,5
- Yetişkin okumamışlık oranı: Yüzde 12,6
- Geliştirilmiş su kaynağına erişimi olmayanlar: Yüzde 4
- Yaşına göre zayıf çocukların oranı (0-5 yaş): Yüzde 4
Nüfus 2040'a kadar zaten artacak
UNDP'nin Türkiye'nin insani gelişimini incelediği 2008 "Türkiye'de Gençlik" raporuna göreyse, çalışabilir yaştaki nüfus 2040'a kadar –artış oranı azalsa da- artacak. Rapor, Türkiye'nin geleceğini hazırlamak için 15 yıllık bir süresinin olduğuna, yoksa ufukta işsizlik, yoksulluk ve toplumsal sorunlar göründüğüne dikkat çekiyor.
Nüfus artışı istihdam artışından fazla
Erdoğan'a yanıt olabilecek önemli bulgulardan biri de şu: 15 yıl sonra nüfusun yüzde 70'i çalışabilir yaşta olacak. Nüfus artışı istihdam artışından çok daha fazla. Eğitimli genç nüfus iş bulmakta zorlanıyor.
- Ülkede 15-24 yaş arası 12 milyondan fazla kişi var.
- Gençlerde işsizlik oranı yüzde 17-18.300 bin genç umudunu kaybedip iş aramaktan vazgeçmiş durumda.
- Genç nüfusun yüzde 40'ı, yani yaklaşık 5 milyonu çalışamıyor veya okula gidemiyor.
- Genç kadınların gelecek umutlarını sekteye uğratan cinsiyet ayrımcılığıyla yeterince mücadele edilmiyor.
4,5 milyon "görünmez" genç, yarısı kadın
Medyada veya araştırmalarda da görünmez olan yaklaşık 4,5 milyon gencin 2,2 milyonu eğitim görmeyen ve çalışmayan genç kadınlar.
UNDP iyi bir geleceğin şartının gençlere eğitim, sağlık ve istihdam sağlamak olduğunu, bu politikaların da gençlerle birlikte üretilmesi gerektiğini söylüyor. (TK/GG)