Başbakan Erdoğan dün partisinin grup toplantısındaki konuşmada, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısını savundu; karşı çıkan sendikaların yanılttığını öne sürdü.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Mustafa Kumlu "Başbakanın anlattığı kadar mükemmel bir yasaya karşı çıkabilmemiz için deli olmamız lazım" dedi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi de tasarının Erdoğan'ın anlattığı gibi olmadığını savundu; referanduma gitse en az yüzde 80'le reddedileceğini söyledi.
Erdoğan: Hak kaybı yok
Erdoğan konuşmasında tasarıyla ilgili şunları söyledi.
Kazanılmış haklar: Tek bir cümlesini bile okumadan spekülasyon üretiyorlar. 'Çalışanların, emeklilerin haklarında gerileme olacakmış.' Böyle bir şey söz konusu değil. Dürüst davranmıyorlar, yalan söylüyorlar. Kazanılmış haklar aynen devam edecek.
Prim gün sayısı: Prim ödeme gün sayısının 7 binden 9 bine çıkarılmasına itiraz edenler, bu uygulamanın bundan 20 yıl sonra, 2028'de ilk defa işe girecek olanlar için olduğunu söylemiyorlar. Bu, 2028'de ilk defa işe girenleri ilgilendiriyor.
Sigortalı olmak: Memurların emekli aylıkları tüm çalışma sürelerindeki primleri esas alınarak hesaplanacak şekilde düzenleniyor. İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için 3 yıl çalışma şartı kalkıyor. İsteyen, şartları uygun olan bugünden primlerini ödeyebilecek. Kısmi süreli çalışanlar da sigortalı olabilecekler, çalışmadıkları süreleri isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilecekler.
BAĞKUR: BAĞKUR'da basamak sistemini kaldırıyoruz. prim oranları yüzde 40'tan yüzde 33,5'e kadar düşüyor. BAĞKUR'lular için ilk kez, SSK'liler gibi geçici iş göremezlik ödeneği öngörüyoruz. 30 günden aşağı prim borcu olan BAĞKUR'lu, sağlık hizmetinden yararlanabilecek.
Çocuklar sağlık hizmeti kapsamında: 18 yaş altındaki herkes, prim borcu, sigortalılık gibi hiçbir şart aranmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.
Sığınmacılara sağlık sigortası: Vatansızlar ve hatta sığınmacılar dahil Türkiye'de Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunmayan kimse kalmayacak.
Emzirme ve cenaze ödenekleri: Emzirme ödeneğini 50 YTL'den 203 YTL'ye, cenaze ödeneğini 242 YTL'den 608 YTL'ye çıkarıyoruz.
Özel emeklilik ve sağlık sigortasına teşvik: Erdoğan, ''tamamlayıcı sigortalar'' olan bireysel emeklilik ve özel sağlık sigortalarını teşvik eden düzenlemeler getirdiklerini de söyledi.
Asgari ücretin üçte birinden fazla kazanan sağlık primi ödeyecek: Geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların genel sağlık primleri, Hazine tarafından karşılanacak.
İtfaiyecilere yıpranma payı: Türkiye'de ilk kez, itfaiyeciler için fiili hizmet zammı getiriyoruz.
Sağlık hizmeti fiyatları: Acil hallerde sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık kuruluşlarının genel sağlık sigortası fiyatlarını uygulamak zorunda olduğu hükmü getiriliyor; bedelin kurumca karşılanması sağlanıyor.
Yatarak tedavi: Yatarak tedavi gören vatandaşlarımızdan katkı payını tamamen kaldırıyoruz. İkamet yeri dışına sevk halinde yol parası, zaruri masraf ve refakatçi giderleri ödenecek. Biliyorsunuz, BAĞKUR ve yeşil kartlılara şimdiye kadar ödenmiyordu.
Sağlık hizmetinde fark ücreti: Sözleşmeli sağlık tesislerinin vatandaştan talep edebilecekleri fark ücretine yüzde 20 üst sınır getirdik.
Primlere devlet katkısı: Her ay itibariyle tahsil edilen prim toplamının 4'te 1'i kadar devlet katkısı getiriyoruz.
Yurtdışında tedavi: Türkiye'de tedavisinin yapılamadığı tespit edilen kişilerin ayrım yapılmaksızın yurtdışına tedaviye gönderilmesine imkan sağlıyoruz.
Prim borçlanma: Doğum izinleri, akademik eğitim süreleri gibi daha önce hizmet borçlanması yapılamayan süreler için de borçlanma imkanı getirilmiştir. (TK)