"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail-Filistin sorununda Türkiye'nin sürdüğü politika üniversiteye yeni başlayan öğrencilerimizi bile ikna edecek olgunlukta değil."
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Koray Çalışkan, Erdoğan'ın Belçika'da yaptığı konuşmada Türkiye'nin Ortadoğu politikasını övmesini bu sözlerle değerlendirdi.
"Çünkü" diyor Çalışkan, "İsrail'e verilen dolaylı yardımlar, İsrail pilotlarının eğitilmeleri ve artık neredeyse Apartheid'le yönetilen İsrail devletinin mali olarak Türkiye Cumhuriyeti tarafından sürekli desteklenmesi şeklinde süren dış politika Filistin sorununu çözümüne değil, daha da karmaşık hale gelmesine hizmet ediyor."
Başbakan Erdoğan, Belçika'ya hareket etmeden önce Ankara Esenboğa Havalimanında gazetecilere yaptığı açıklamada hükümetin Ortadoğu politikasını övmüş, Hamas'dan yana tavır almış, Filistin'deki El-Fetih ve Hamas mücadelesinde dair yorumlarda bulundu. İsrail'i sert şekilde eleştiren Erdoğan barışın kendileri sayesinde geleceğini öne sürdü.
"Çözüm ilişki kesmek değil, somut adımlar atmakta"
Son günlerde sağ ve sol kesimden yükselen "İsrail'le tüm ilişkileri kesin" çağrılarını doğru bulmadığını belirten Çalışkan, "Diplomaside ilişkiler yapacak başka birşey kalmadığında kesilir" dedi ve çözümün "arada sırada yandaşlarımızın yanında hissi, İslami çıkıntılıklar yapmak değil, net sonuçlara yol açacak askeri, siyasi ve mali tedbirler almak" olduğunu söyledi.
"Filistin'e dair ciddi adımlar atmak gerek. Bu soruna müdahil olunacaksa ne kazanırız' gibi tüccarvari bir yaklaşım yerine daha etik ve insani politikalar gütmek gerekiyor. Bunu yapıyor olmak ABD Dış İşleri Bakanlığını karşınıza almak demek."
Çalışkan, "bu nedenle hükümetin Filistin'e dair politikasının yanlış ve yetersiz olduğunu" söyledi. (BÇ)