*Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar/Cumhurbaşkanlığı/ AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda konuştu.
31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimleri için diğer partileri kastederek "Şehir demek medeniyet demektir. Bazıları medeniyeti sadece fiziki yapı veya kültürel iklim olarak görür" diyen Erdoğan, çevre konusunda 'hassasiyetini' şöyle dile getirdi:
"Denizlerimizin kenarlarını, orman alanlarını betona çevirme gayretinde olanlar var. Şu para var ya nelere muktedir, şu kapitalizm... Doğa şöyle olmuş böyle olmuş, umurunda değil.
TIKLAYIN - İstanbul'a İhanet Eden 6 Proje
"İZBAN grevini çözemediler, erteledik"
İZBAN grevi ile ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, "İzmir İZBAN'da grev vardı. Baktık ki çözümleyemiyorlar, 2 ay erteledik. Yüzde 50'sini devlet yapmış, yüzde 50'sini belediye. Oradaki grev 2 ay süreyle ertelendi. Çünkü yetkim iki ay, ondan sonra hakem heyeti. Milleti perişan etmeye hakkınız yok" ifadelerini kullandı.
TIKLAYIN - AKP Çevre İçin Ne Yaptı? Neler Yapmayı Vadetti?
"Keneviri yeniden üreteceğiz"
"Plastik poşetlerle ilgili bir savaş başlattık" diyen Erdoğan şöyle devam etti: "Malum bin yıl toprak bunu eritemiyor, buna karşı bir savaş. Arkadaşlara dedim ki '31 Mart kampanyasında biz file kullanalım, bez torba kullanalım.' Biz asla naylon poşet kullanmayacağız.
"Hatırlıyorum, anacığım evde file dokurdu. Fileyle gider alışverişi yapardık, gelirdik. Bunun toprakla bir dostluğu var. O zaman bunlar kenevirden yapılıyordu. Ülkemizde keneviri yok ettik.
"Kenevirden atlet, fanila dokunurdu. Çünkü teri emmesi çok farklı. Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Biz şimdi keneviri dışarıdan ithal ediyoruz.
2016'da 19 il için izin çıkmıştıKenevirin yağ ve lif eldesinde kullanılan türü Cannabis sativa. Esrar eldesinde kullanılan türü ise, Cannabis indica. Kenevirin esrar yapımında kullanılanı, dişi eşeyli bitkidir ve yetiştirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığından izin alınması gerekiyor. Erkek bitki esrar elde etmede kullanılmazken, yetiştirmek için izin gerekli olup olmadığı kanunda tam olarak belirtilmiyor. Kenevir üretimi, Türkiye'nin 19 ilinde 2016'da Resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izin alınması koşuluyla üretilebiliyor. İzinli kenevir yetiştiriciliği Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum,İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve ilçelerinde yapılabiliyor. Türkiye'de lif keneviri tarımı yapılıyor. Haşhaş'daki üretim yasağının tersine kenevirin yasaklandığına dair bilgi bulunmuyor. Lif keneviri üretimi ticari değeri düşük olduğu için çok yapılmıyor. Kenevir en son Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Selim Aytaç tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje kapsamında gündeme gelmişti. 2017'deki bu proje ile esrar miktarının azaltılmasını sağlamak için ıslah çalışması yapılacağı duyurulmuştu. Türkiye'de 2017'de 70 dekar alanda kenevir üretimi yapıldı. 2013 yılında bu 10 dekara kadar düşmüştü. |
"İnşallah Tarım Bakanlığımız çalışıyor"
"Burada kenevire dayalı yapılması gereken bazı şeyler varsa o ithal ürünlerle yapıyoruz. Ama şimdi yeniden bu alanda inşallah Tarım Bakanlığımız bir çalışmanın içerisine giriyor ve bu adımları atacağız. Yeniden bunu üreteceğiz." (PT)