Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "2015 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri"ni sahiplerine verdi. Ödül sahiplerinin tamamı erkeklerden oluştu.
Erdoğan ödül töreninde “Bu isimlerin hepsinin ortak özelliği, şahsımın her zaman ifade ettiği 'yerli ve milli' diyerek, ısrarla vurgulamaya çalıştığım çizginin kendi alanlarındaki en mümeyyiz temsilcileri olmalarıdır” diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, sinema alanında Münir Özkul'a, müzik alanında Orhan Gencebay'a, edebiyatta Rasim Özdenören'e, sosyal bilimler ve tarih alanında Mehmet Genç'e, geleneksel sanatlarda Hüseyin Kutlu'ya, Kültür ve Sanat Vefa Ödülü de 1987’de hayatını kaybeden Cemil Meriç'e verildi.
Münir Özkul'un ödülünü kızı Güner Özkul ve torunu Süreyya Özkul aldı.
Ödüller alındığı sırada ödül alanların aileleri ve öğrencileri de sahneye davet edildi.
Ödül jürisi Erdoğan
Ödüller için kurulan Değerlendirme Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Hümeyra Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi ile yazar Alev Alatlı'dan oluştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül verilecek isimleri, Değerlendirme Kurulu'nun önerisi üzerine belirledi.
Ödül gerekçeleri
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, ödül gerekçeleri şöyle açıklanmıştı:
* Meslek hayatı boyunca hem sanat dünyasında edindiği saygın konum hem de gençlere olumlu bir rol model olması nedeniyle sinema alanında Münir Özkul.
* Ektiği tohumlar ve yeşerttiği fidanlar nedeniyle edebiyat alanında "Gül yetiştiren adam" olarak nitelenen Rasim Özdenören.
* Kendine özgü tarzı olan çok sesli müzik ile çok farklı kesimlerde ortak duygular oluşturabilmesi nedeniyle müzik alanında Orhan Gencebay.
* Çığır açan nitelikli eserleri nedeniyle sosyal bilimler ve tarih alanında Mehmet Genç.
* "Mekke'de nazil olan, Kahire'de okunan, İstanbul'da yazılan Mushaf-ı Şerif'i gönüllere nakşederek" hattın büyük üstatları arasında yerini alması nedeniyle de geleneksel sanatlar alanında Hüseyin Kutlu. (ÇT)