Fotoğraf: AA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün (3 Eylül) İyidere-İkizdere Yolu ve Tünelleri Açılış Töreni'nde konuştu.
Erdoğan konuşmasında, Cengiz İnşaat'ın Rize İkizdere'deki İşkencedere Vadisi'nde yapmak istediği taş ocağı projesine karşı yaşam alanlarını korumak için direnenleri hedef aldı:
"Şimdi biz İkizdere'de lojistik tesislerini yapıyoruz, bunlar çıkıyor, Ankara'dan geliyor, bizim bu lojistik tesisin yapımını durdurmak için gayret sarf ediyor. Türkiye'nin değişik yerlerinden ne kadar sol varsa, komünist varsa alıp buraya geliyorlar. Neymiş, bizim önümüzü kesecekler. Siz bu milletin önünü kesemezsiniz, kesemeyeceksiniz. Biz bu tesisleri yapacağız, bu yolları yapacağız, bu tünelleri yapıyoruz, yapacağız. Sizin gücünüz bunların önünü kesmeye yetmez."
TIKLAYIN - 6 maddede İkizdere'deki taş ocağı hukuksuzlukları
TIKLAYIN - İkizdere'de direnen kadınlar: Cengiz, dozerini al da git!
Erdoğan'ın katılacağı açılışı öncesinde ise, taş ocağı yapımının devam ettiği İşkencedere Vadisi çevresi yoğun güvenlik önlemleriyle adeta ablukaya alındı.
"Limana değil taş ocağına karşıyız"
Taş ocağına karşı 136 gündür mücadele eden yöre halkı ise İkizdere direniyor Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yatırıma karşı değiliz! Lojistik limana da karşı değiliz. Bizim karşı olduğumuz doğamızın talan edilmesi. Ağaçlarımızın kesilmesi ve yaşam alanlarımızın yok edilmesidir. Ama bunu anlatamıyoruz!" dedi.
Yatırıma karşı değiliz! Lojistik limana da karşı değiliz. Bizim karşı olduğumuz doğamızın talan edilmesi.. Ağaçlarımızın kesilmesi ve yaşam alanlarımızın yok edilmesidir.
— İkizdere Direniyor (@ikizderediren) September 3, 2021
Ama bunu anlatamıyoruz!!#LimanaDeğilTaşOcağınaKarşıyız#OrmanlarÇocuklarındır#İkizdereTaşOcağıOlmasın pic.twitter.com/XaVFmvOa8A
İkizdere’de ne oluyor?Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılacak olan lojistik liman inşaatında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan taş ocağı için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, ilçedeki İskencedere Vadisi’nde acele kamulaştırma kararı alındı. Bunun üzerine köylüler harekete geçerek, vadinin girişine çadır kurup nöbet tutmaya başlarken, alınan kararı da yargıya taşıdı. Ancak inşaatı gerçekleştirecek olan Cengiz Holding çalışanları 21 Nisan’da vadiye girerek taş ocağı için yol açma çalışmalarına başladı. Jandarma eşliğinde gelen şirket çalışanları, vadi girişine çadır kurup nöbet tutan vatandaşlardan çadırlarını kaldırmalarını istedi. Nöbet tutan vatandaşların tepkilerine rağmen çadırlar kaldırılırken, jandarma vadi girişine barikat kurdu. Kısa sürede iş makineleri çalışmaya başlarken, bölge halkı da vadiye akın etti. Vatandaşlar, vadide çalışma yapan firma yetkilerinin herhangi bir izinlerinin olmadığını, yapılan çalışmanın yasa dışı olduğunu söyledi. Direnen köylüler, eylemleriyle iş makinalarının alandan ayrılmasını sağladı. TIKLAYIN - "Köylüler gözyaşları içinde ağaçların sökülmesini izliyor" Kolluk kuvvetleri köylülere sokağa çıkma yasağına uymamaktan dolayı para cezası uyguladı. Köylüler cezalara rağmen direnmeye devam etti. 25 Nisan Pazar günü, yolları kesilen köylüler orman içlerinden iş makinalarının yanına geldi ve faaliyetin durmasını ve jandarmanın çekilmesini istedi. Jandarma çekilmedi ve direnişin sürmesi üzerine köylülere biber gazı ile müdahale etti. Müdahale esnasında bazı kadınlar yaralandı, köylüler de gözaltına alındı. Aralarında İkizdere Dernekleri Federasyon Başkanı Ziya Yıldırım’ında olduğu köylüler daha sonra serbest bırakıldı. Köylülere 3 günlük sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle de para cezası kesildi. Direnişe rağmen inşaat sürerken Cengiz İnşaat’ın 3 Mart'ta kapasite artışı talebiyle başvuru yaptığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü’nün, şirkete yeni bir taşocağı açması için izin verdiği ortaya çıktı. Doğal sit alanıCengiz Holding’in açmak istediği taş ocağı, doğal sit alanı olan İkizdere-İşkence Vadisi’nde yer alıyor. Vadi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Termal ve Kış Turizmi Yeni Destinasyonu” olarak belirlenmiş durumda. Yörede bir yandan da Bakanlık tarafından “örnek yayla” modeli uygulanacak. Dolayısıyla bölge hem örnek yayla hem doğal sit alanı hem de turizm alanı olarak geçiyor. Ünlü Anzer ballarının yapıldığı Anzer Yaylası, Çamlık Mesiresi, Çağrankaya Yaylaları ve Ovit sınırları da İkizdere içinde yer alıyor. İlçenin ekonomisi genel olarak tarıma dayalı. Başlıca tarım ürünleri çay ve patates ancak az miktarda kivi, mısır, armut ve fındık da yetiştiriliyor. Yaylacılık metoduyla sığır ve koyun beslenirken arıcılık da bölgedeki bir diğer geçim kaynağı.
|
(KÖ)