Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Türkiye - Ukrayna YDSK Toplantısı sonrası imza töreni sonrasında basın toplantısında konuştu.
Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamada, "Ukrayna ile ilişkilerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz.Ukrayna'dan ülkemize gelen turist sayısı 2018 yılında 1 milyonu aşmıştır." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söyledi:
"Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık. Ülkemiz, Ukrayna'daki reform sürecini gönülden desteklemektedir. Reformların başarıya ulaşması, tüm bölgenin yararına olacaktır. Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların da bir an evvel barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşmasını temenni ediyoruz. İkili ve heyetler arası görüşmelerimizde bölgesel sorunları da ele alma fırsatımız oldu. Bu vesileyle Ukrayna'nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasına dair tutumu güçlü bir şekilde yineledik. Önümüzdeki dönemde de Ukrayna'daki FETÖ varlığının tümüyle ortadan kaldırılması için iş birliğimizin devam edeceğine inanıyorum."
Ne olmuştu?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Parlamento'dan gelen, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasına dair belgeyi 21 Mart 2014 tarihinde imzalamıştı. Böylelikle, Kırım ve Sivastopol resmen Rusya'ya bağlanmıştı.
Yürürlüğe giren yasa ile, Rusya anayasasının 65'inci maddesinde değişikliğe gidildi ve 83 olan bölge sayısı 85'e çıkartıldı. Buna göre, Kırım'ın Rusya'ya tam olarak entegre edilmesi için 1 Ocak 2015 yılına kadar geçiş süreci işletilmişti.
Rus hükümetinin basın servisinden 1 Kasım 2018'de yapılan açıklamada, 322 Ukrayna vatandaşına ve 68 Ukraynalı şirkete yönelik ekonomik kısıtlamaları içeren kararnamenin, Medvedev'in imzasıyla yürürlüğe girdiği kaydedilmişti.
Yaptırımların, Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik uyguladığı yaptırımlar nedeniyle yürürlüğe girdiği belirtilen açıklamada, Ukrayna'nın yaptırımları iptal etmesi halinde Rusya'nın da kararnameyi iptal edebileceği öğrenilmişti. Kararnameyle, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun oğlu Aleksey Poroşenko, İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Andrey Parubiy, eski başbakanlar Arseniy Yatsenyuk ve Yuliya Timoşenko, Poroşenko'nun basın sekreteri Svyatoslav Tsegolko ve Ukrayna'nın devlet doğal gaz şirketi Naftogaz Başkanı Andrey Kobolev gibi isimler yaptırım listesine alındı.
Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'nın doğusunda yaşanan kriz nedeniyle Kiev yönetimi, 2014'ten bu yana Moskova'ya yönelik çeşitli ekonomik kısıtlamalar yürürlüğe koydu. Söz konusu kısıtlamalar arasında, Rusya'dan doğrudan doğal gaz ithalatının durdurulması, Rus bankalarına yönelik yasaklar ve iki ülke arasındaki hava trafiğinin kısıtlanması gibi önlemler yer alıyor.
(EMK)