Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler dünya basınında bugün de geniş yer buldu. İngiltere merkezli Financial Times (FT) gazetesi "Erdoğan şimdiye kadarki en büyük sınavıyla karşı karşıya" başlıklı bir analiz yayınladı.
FT: Az bir farkla kaybetmesi yargı ve orduyla bağlılığını sınayacak
Analizde, "21 yıllık iktidarından sonra Cumhurbaşkanı, ülkenin rotasını değiştirmeye kararlı olan birleşik bir muhalefetle başa baş bir yarışta" denildi. Analizin devamında şöyle denildi:
"Muhalefetin, özellikle az farkla kazanacağı bir zafer, Erdoğan'ın demokrasiye olan bağlılığının yanı sıra, kontrolü altına almak için yirmi yıldır çabaladığı yargı, polis ve ordunun bağlılıklarını da sınayacaktır. Muhalefete karşı artan bir hoşgörüsüzlük sergileyen Erdoğan, bir dönemi daha garantiye alınırsa, onu eleştirenler, Türkiye'yi daha da otoriterleşmeye sürükleyeceğinden korkuyor."
Turkey election: Erdoğan faces his greatest challenge yet https://t.co/6fVqjeM8uy
— FT World News (@ftworldnews) May 9, 2023
Gazete, "Erdoğan'ın seçim kampanyası hakkında bilgi sahibi olan bir kişi 'Panik yok ama rahat değiller' dedi" diye yazdı
Guardian: Erdoğan'ın rakibi demokrasi için mücadeleyi hızlandırdı
İngiltere merkezli The Guardian gazetesi, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında bir makale yayınladı. Kılıçdaroğlu'nun Kürtler tarafından "kahraman gibi" karşılandığını yazan gazete, CHP lideri için "Türk demokrasisinin geleceği olarak lanse edilen siyasetçi" yorumunu yaptı.
Gazeteye konuşan Kılıçdaroğlu, "Seçimler uygun koşullarda gerçekleşmiyor ama her şeye rağmen kazanacağız" dedi.
Le Monde: Erdoğan kırılgan durumda
Fransa merkezli Le Monde gazetesi, Erdoğan'ın "kırılgan durumda" olduğuna dikkat çeken bir makale yayınladı. Makalede Erdoğan'ın ittifak ortağı MHP'nin kazanma ihtimalini tehlikeye attığı belirtildi.
Kılıçdaroğlu ARD'de: Demokrasi özlemi
Kılıçdaroğlu, Alman kamu televizyonu ARD'den Caren Miosga'nın sorularını yanıtladı. DW'ye göre, AKP'nin demokrasiye kan kaybettirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı için "Bizi bir araya getiren demokrasi özlemidir. Bu ülkenin demokrasiye ihtiyacı var" dedi.
Kılıçdaroğlu, yargı üzerindeki siyasi baskılara işaret ederek uygulanmayan AİHM kararlarını anımsattı.
CNN: Dış politikada u dönüşü kesin değil
CNN ise "Türk liderliğindeki bir değişiklik, Rusya ile bağların sonu anlamına gelmeyebilir" başlıklı bir analiz yayınladı. Seçimlerin baş başa geçmesinin beklendiğini yazan CNN, "Ancak analistler, Erdoğan anketlerde devrilse bile, Türkiye'nin dış politikada u dönüşünün kesin olmadığını söylüyor. Muhalefete yakın figürler, galip gelmesi halinde Türkiye'nin yönünü yeniden Batı'ya çevireceğini belirtirken, diğerleri temel dış politika konularının muhtemelen değişmeyeceğini söylüyor" diye yazdı.
BBC: Otoriter Erdoğan döneminin sonu gelirse...
BBC de "Türkiye seçimleri: Depremin vurduğu ülkede öfke ve kederin artçı şokları" başlıklı bir haberle seçimleri yazdı. Erdoğan'ın daha önce hiç olmadığı kadar "savunmasız" göründüğünü belirten BBC'ın değerlendirmesi şöyle:
"Otoriter Erdoğan döneminin sonu -eğer gelirse- daha özgür, daha demokratik bir Türkiye anlamına gelmelidir. Hapishaneler daha az kalabalık olabilir ve Batı ile ilişkiler daha az gergin olabilir.
Seçimler yaklaşırken, Türklerin, devletin Şubat ayındaki depremlere yavaş tepki vermesinden harabeye dönmüş bir ekonomiye kadar şikayet edecek ve üzülecek çok şeyi oldu. Resmi enflasyon oranı %50'dir. Gerçek rakam bunun iki katı olabilir."
(NT)