Başbakan Recep Tayyip Erdoğan işveren örgütlerini, 12 Eylül'deki anayasa değişikliği referandumuyla ilgili oy açıklamaya zorluyor.
Sabah'ın haberine göre, Erdoğan'ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'yle (TOBB) görüşmesinde, Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu "TOBB çatısı altında her siyasi görüşten üye bulunduğunu, 'evet' ya da 'hayır' diye yorum yapmanın doğru olmadığını" söyledi. Bunu üzerine Erdoğan "sert çıktı" şunları söyledi:
"Ekonomik Sosyal Konsey'e anayasal güvence dediniz pakete koyduk. Değişiklikle esnaf, tüccar, meslek örgütleri ve oda temsilcileri karar mekanizmasında olacak. 'Vergi borcu yüzünden yurtdışına çıkamıyoruz' dediniz bu konuda düzenleme yaptık. Artık işadamları vergi borcu yüzünden kapıdan geri çevrilmeyecek. Yargı kararları yüzünden birçok ihale iptal ediliyordu. Bunun birçok örneğini yaşadık. Hem özelleştirme hem de sonraki süreçlerde yatırımların önü tıkandı. İş dünyasının elini rahatlatmak için yerindelik denetimi yapılmayacak. Bütün bunlar sizin için değil mi? Hepsi ihracata, ekonomiye yansımayacak mı? Ben 'hayır' için neden göremiyorum. Buyurun siz açıklayın. Bu paketin neresinde yanlış var."
Hisarcıklıoğlu'nun yanıtı şöyle oldu: "Bunların her biri önemli. Biz güçlü bir demokrasi istiyoruz. Katkıya da hazırız. Ancak biz bir sivil örgütüz. Referandum sürecinde her oda, borsa, bireyler kendi düşüncesini ortaya koyar. Kimsenin iradesine ipotek koyamayız." Hisarcıklıoğlu, çıkışta yaptığı açıklamada da referandum sürecinin siyasetin etkisinde kalmasından rahatsızlık duyduğunu belirterek, "Biz A, B partisi olarak bakmıyoruz. Siyasal tartışma son bulmalı. Paketin içeriği tartışılmalı" dedi.
Erdoğan önceki gece televizyondaki canlı yayında, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) için de "Bitaraf olan bertaraf olur" diye konuştu; "Onların arkasında sermaye varsa, bizim arkamızda da millet var" dedi.
TÜSİAD bunun üzerine yaptığı açıklamada "TÜSİAD yönetim kurulu bir referandum veya seçimden önce oy tercihi açıklamaz. Kaldı ki hiçbir kurum veya kişi herhangi bir konuda tercihte bulunmaya veya bu tercihini açıklamaya zorlanamaz. bir sivil toplum örgütüne 'Bitaraf olan bertaraf olur' şeklindeki bir uyarı, talihsiz bir yaklaşım olmuştur ve çağdaş demokrasilerde sivil toplumun rolünü güçlendirici bir görev görmeyecektir " dedi. TÜSİAD, 25 Mart'taki anayasa değişiklik paketiyle ilgili "Anayasa tümüyle yenilenmelidir. Gündemdeki Anayasa paketinin içeriğinde temel sorunlar vardır ve demokrasi açığını kapatmaktan uzaktır" başlıklı analizini anımsattı.
Erdoğan'sa, dünkü konuşmasında TÜSİAD için "Bu ülkeyi biz sermayenin hegemonyasına terk etmeyeceğiz. Geçmişte siz iktidarlarla böyle köşeye sıkıştırıp kedi köpekle oynar gibi oynayabilirdiniz. Ama bu iktidarla oynayamazsınız. Bir şey hayırsa 'hayır' dersin, evetse 'evet' dersin. Karşımıza gelip farklı, kapıdan çıktıktan sonra farklı diyor. Biz bu tür şeylere pek alışık değiliz" diye konuştu. (TK)