Soma'da 301 madencinin öldüğü kazanın ardından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto eden bir madenciye tekme atan Yusuf Yerkel'in, Frankfurt Başkonsolosluğu'na 'ticari ateşe' olarak atanmasında yeni bir gelişme yaşandı.
Sözcü'den Ali Gülen aylık 6 bin euro maaş ve ek haklarla birlikte Frankfurt'a atanan Yerkel'e Almanya'nın akredite vermediğini yazdı.
Öte yandan aynı 2014'te 301 madencinin ölümünden sonra 'tekme atma' olayında olduğu gibi yabancı basın Yerkel'in Frankfurt'a atanmasını da haber yaptı.
Almanya, Hollanda, İngiltere, Fransa, Belçika, Avusturya medyası konuya ilgi gösterdi. Frankfurter Rundschau haberi "Erdoğan'ın tekmeci eski danışmanına Frankfurt'ta yeni iş" başlığıyla verdi. Daha sonra aynı gazete Pitt von Bebenburg "Erdoğan'ın tartışmalı danışmanı 'muazzam bir yıkıcı faktör" başlığıyla bir makale yayınladı.
Junge Welt "Günün beyaz yakalı holiganı: Yusuf Yerkel" diyerek bir portre çizdi. ND Aktuell ise Yerkel'in madenciye saldırdığı fotoğrafı kullanarak "Bir madenciyi tekmeledi" başlığı attı. LabourNet Germany "Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosluğu'nda Skandal" diyerek haberi verdi, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu'nun (DIDF Frankfurt) konuya ilişkin yaptığı açıklamayı yayınladı.
İspanyolca yayın yapan USA ES Euro gazetesi Frankfurter Rundschau'nun haberini alıntıladı. "Tekme atan danışman Avrupa'ya tayin edildi" başlığını kullanan gazeteler de oldu.
2014'teki manşetler
Mayıs 2014'te Yerkel'in tekme olayı yine yabancı basında yer bulmuştu. BBC, "Recep Tayyip Erdoğan öfkeli ve yaslı bir toplumun ruh halini anlayamadı. Erdoğan'ın yardımcısı da bir protestocuyu tekmelediği sırada çekilen görüntülerle manşetlere çıktı" derken, Daily Mail, " Türkiye'deki maden faciasından sonra bir yandan kitleler halinde cenazeler kalkarken, Başbakan'ın yardımcısının yaslı bir göstericiyi tekmelemesi öfkeye yol açtı" şeklinde haberi vermişti.
The Guardian ise "Başbakan'ın müşaviri protestocuyu tekmeledi. Olay Recep Tayyip Erdoğan'ın, ülkenin en büyük maden kazasının yaşandığı yeri ziyaretinde yaşandı" demişti. CNN de "Başbakanın yardımcısının bir protestocuyu tekmeleme görüntüleri maden faciasına bir de öfkeyi ekledi" şeklinde haberi görmüştü.
O dönemden bazı haberler şöyle:
Daily Mail: Türkiye'deki maden faciasından sonra bir yandan kitleler halinde cenazeler kalkarken, Başbakan'ın yardımcısının yaslı bir göstericiyi tekmelemesi öfkeye yol açtı.
Daily Telegraph: Başbakan'ın müşaviri maden kasabasında bir göstericiyi böyle tekmeledi. Başbakanın bir yardımcısının yaslı bir madenci yakınını tekmelemesinden sonra Erdoğan protestocuların hedefi haline geldi.
CNN: Başbakanın yardımcısının bir protestocuyu tekmeleme görüntüleri maden faciasına bir de öfkeyi ekledi.
New York Post: Başbakanın müşavirinin yere düşen göstericiyi tekmelediğini gösteren bu şok edici fotoğraflar kesinlikle hükümete yönelik öfkeyi tırmandıracak.
Huffington Post: Başbakanın müşavirinin bir göstericiyi tekmelediğini gösteren görüntüler internette hızla yayılıyor.
El Arabia: Erdoğan'ın müşaviri protestocuyu tekmelerken Türkiye öfkeli. Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın müşavirinin bir protestocuyu tekmeleme görüntüleri Türkiye'de öfkeye yol açtı.
Haaretz: Başbakan Erdoğan'ın müşavirinin 282 madencinin öldüğü Soma'da bir protestocuyu tekmelerken çekilen görüntüleri Türkiye'yi ayağa kaldırdı.
Ne olmuştu?
13 Mayıs 2014'te 301 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin ertesi günü Soma'ya giden dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve konvoyu protesto edilmiş, protestolar sırasında konvoyda bir araca tekme atan bir vatandaş özel harekat polislerince yere yatırılmıştı.
Protestocu vatandaş yere yatırılmasına rağmen Yerkel, koşarak vatandaşa tekme atmıştı.
Yerkel olay sonrası yaptığı açıklamada provokasyona geldiği için üzgün olduğunu ifade etmişti. Ankara'da yedi gün rapor alan Yerkel, ertesi gün İstanbul'da Cuma namazında görülmüştü.
(AÖ/HA)