Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Belçika’nın başkenti Brüksel’den Japonya İmparatoru Akihito ile görüşmek üzere Tokyo’ya giderken uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Erdoğan, “Putin’le görüşecek misiniz” sorusuna ise “Yaşananlardan dolayı elbette kırgınlık içindeyiz. Bu şartlarda aramamın bir anlamı yok” dedi.
Hürriyet’ten Vahap Munyar’ın haberine göre, Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
“Rusya’nın ihlallerle ilgili açıklamaları ciddiyetle bağdaşmıyor”
“Türkiye’nin hava sahasının ihlali, NATO hava sahasını ihlalidir. Rusya’nın bu ihlallerle ilgili açıklamaları ciddiyetle bağdaşmıyor.
“Rusya’nın Türkiye gibi kendisiyle komşu olan; dahası, üst düzey işbirliği konseyi mekanizmasının yürürlükte olduğu bir ülkeye yönelik bu tür ihlaller yapmış olması elbette hoş değil.
“Putin’le görüştük, sonra neler yaşandığı ortada”
“NATO Konseyi’nin hemen bir olağanüstü toplantı yapması da işin ciddiyetini gösterdi.
“Putin’le arife günü uzun bir görüşme yaptık. Ardından Suriye’deki hava operasyonları üzerine telefon görüşmemiz de oldu. Ondan sonra neler yaşandığı ortada.
“Hava sahası ihlali oldu. Bu ihlaller ciddiyetle bağdaşmıyor. Yaşananlardan dolayı elbette kırgınlık içindeyiz. Bu şartlarda aramamın bir anlamı yok.
“Rusya IŞİD’i vurmuyor ki”
“Rusya, ‘Irak davet ederse, IŞİD için orada da hava operasyonu yapabiliriz’ diyor. Rusya, Suriye’de IŞİD’i vurmuyor ki!
“Bir kere ağızlarından kaçırarak, ‘Rejime karşı her unsur bizim için teröristtir’ dedi. Sonra toparlamaya çalıştı.
“Görünen o ki asıl derdi, Lazkiye’de üs kurmak, Suriye’de askeri varlıklarını güçlendirmek. Oraya 50 uçak gönderdiler. Ciddi bir askeri oluşum içindeler.
“NATO Konseyi’nden sonra, başta ABD olmak üzere tüm ülkelerin ortaya farklı bir tavır koymaları gerekecek. Mevcut durumu kabullenemeyiz.
“Rusya iyi düşünsün”
“Mersin Akkuyu’yu Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar. Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar zaten. Dolayısıyla o konuda daha hassas olması gereken Rusya.
“Rusya’nın bir numaralı doğalgaz tüketicisiyiz. Türkiye’yi kaybetmek, Rusya için ciddi bir kayıp olur. Türkiye, gerektiğinde, doğalgazı çok farklı yerlerden temin yoluna da gidebilir.
“Rusya da iyi düşünmek durumundadır. Türkiye-Rusya arasında Üst Düzey İşbirliği Konseyi mekanizması var.
“Bu tür bir mekanizmayı kaybetmek herhalde Rusya açısından da yanlış olur. Biz de bunların kaybedilmesini istemeyiz elbet.
* Yukarıdaki tabloyu Enerji Bakanlığı'ndan aldık. Bu verilere göre Türkiye Rusya'dan toplamda yıllık 30 milyar santimetreküp doğalgaz alıyor.
“Obama’yı arayabilirim”
“Suriye konusunda Türkiye-ABD görüşmeleri çok önceden başladı. Uzun zamandır görüşmelerimiz sürüyor.
“Gelinen son durumu da Dışişleri Bakanlarımız, askeri yetkililerimiz görüştüler, görüşüyorlar.
“Muhtemelen önümüzdeki hafta ben de Obama’yla bir telefon görüşmesi yapabilirim; bu şekilde konuyu teferruatlı biçimde de ele alabiliriz.” (EKN)
* Fotoğraf: Kayhan Özer / AA