Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’ın şikayetiyle bianet’in eski yayın yönetmeni Nazan Özcan’a hakaret ve iftira suçlamasıyla açılan davanın üçüncü ve karar duruşması yarın görülecek.
Özcan, İnal’ın rüşvet iddialarını haberleştirdikleri için İleri Haber’den İzel Sezer ve Doğan Ergün’e 11 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle açılan davayı bianet’in haberleştirmesi nedeniyle yargılanıyor.
Çağlayan’daki İstanbul 34. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşma öncesi konuşan Özcan “Olması gerektiği gibi ifade özgürlüğü kararı çıkmasını bekliyorum” dedi.
Beraat kararı çıkacağını umduğunu ifade eden Özcan “Çünkü zaten olması gerektiği gibi gazeteci olarak bir haber yaptık. Yani işimizi iyi yaptık. Kamu yararına olan bir haberdi bu. Kamunun yararı, bir kişinin çıkarından her zaman daha üstündür. Gazetecilerin görevi doğruyu söylemektir” diye konuştu.
Gazetecilerin, kendilerini yıldırmak için açılan davaları göze alarak işlerini yaptığını belirten Özcan “Yılmak yok. Gerçekler her zaman yalanlardan daha önemli. Zaten dava savcısı da bunun bir ifade özgürlüğü olduğuna dair mütalaa verdi zaten. Olması gerektiği gibi. Gazetecilik kazacak, çünkü gerçek en önemli erdemdir. Gerçeğin, adaletin ve eşitliğin peşindeyiz” ifadelerini kullandı.
Özcan’ın yargılandığı davanın üçüncü ve karar duruşması yarın 9.55’te.
Ne olmuştu?Nazan Özcan'a dava açılmasına neden olan söz konusu haber Mustafa Doğan İnal’ın, kendisinin rüşvet iddialarını haberleştiren İleri Haber’den İzel Sezer ve Doğan Ergün’e 11 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açmasıyla ilgiliydi. İki gazeteciye açılan davanın gerekçesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal tarafından rüşvet pazarlığı yapıldığı iddialarının yer aldığı tweetlerin haberleştirilmesiydi. Mustafa Doğan İnal, haberdeki iddiaların “gerçek dışı” olduğunu ileri sürerek, “hakaret” ve “iftira” suçlamalarıyla dava açılması talebiyle savcılığa şikayette bulunmuş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlatmıştı. bianet söz konusu olayı "Erdoğan'ın avukatının rüşvet iddialarını haberleştiren gazetecilere dava" başlığıyla haberleştirmişti. Bunun üzerine bianet eski Yayın Yönetmeni Nazan Özcan 25 Mayıs’ta ifadeye çağrılmıştı. Özcan “Haberde aktarılan tüm hususlar ‘iddia’ olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla şikayetçinin iddia ettiği gibi ‘hakaret-iftira’ niteliği taşımamaktadır, söz konusu olan gazetecilik faaliyetidir” demiş ve üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini söylemişti. Haberlere sansürİnal Temmuz’un son haftasında bianet’in söz konusu haberi dahil olmak üzere 130 habere ve yayına erişim engeli kararı çıkartmıştı. İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hâkimliğine başvuran İnal kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia etmişti. Mahkemenin sansürlediği içerikler Mustafa Doğan İnal tarafından rüşvet pazarlığı yapıldığı iddiaları etrafında şekilleniyor. Rüşvet iddialarıGazeteciler Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan “Cendere” kitabında Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’ın TEFAL’in kurtarılması aşamasında rüşvet pazarlığını yaptığını iddia etti. TİP Milletvekili Ahmet Şık da Mustafa Doğan İnal ile iki yargı mensubu arasında davayı yönlendirme iddiasının olduğu ses kaydını yayınladı. Söz konusu ses kaydı TEFAL’in, Kent Yangın firmasına ödemesi gereken 20 milyon TL’nin engellenmesini ve yargıya müdahaleyi içeriyordu. Ahmet Şık iddiaları daha sonra dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e de sormuştu. |
TIKLAYIN - bianet'in "gazetecilere açılan dava" haberine soruşturma
(HA)