Fotoğraf:postregister.com
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan G-20 Zirvesi'nden dönüşünde habercilere ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin F-16 savaş uçağı satışlarını Türkiye'nin İsveç'in NATO üyelik sürecini onaylamasıyla ilişkilendirdiğini ve bunun Ankara'yı "ciddi şekilde üzdüğünü" söyledi.
Erdoğan Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki G-20 zirvesi ardından düzenlenen basın toplantısında, zirve oturumları arasında Biden ile "kenara çekilerek" "F-16'ların Türkiye'ye transferi konusunu" görüştüklerini söyledi.
Reuters'in haberine göre Erdoğan, Biden'ın Türkiye'ye F-16 tedariki ile Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılma başvurusunu onaylaması arasında bir bağlantı kurduğunu söyledi. "Bu yaklaşım bizi ciddi şekilde üzüyor" dedi.
Erdoğan "Eğer [satışa] Kongre'nin karar vereceğini söylerseniz, o zaman [...] Böyle bir karar [bizim] parlamentomuz tarafından onaylanmadıkça tek başıma [İsveç'in NATO üyelik sürecine] 'evet' demem mümkün değil," diye konuştu.
Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin NATO üyeliğini netleştirmeden önce İsveç'in -"PKK militanı" olduğunu iddia ettiği siyasal mültecilerin iadesi ve İsveç'teki "PKK yanlısı mitingler"in engellemesini de kapsayacak şekilde "sözlerini tutması" ve "daha fazla adım atması gerektiğini" söyledi.
TIKLAYIN-İsveç anayasasında 'terörle mücadele' değişikliği yürürlükte
Türkiye'nin taleplerini karşılamak maksadıyla Stockholm, Haziran'da "terör örgütü üyeliği"ni yasaklayan ve "yasaklı" gruplara lojistik ve mali yardımda bulunmayı suç sayan bir yasa çıkartmıştı.
TIKLAYIN-Türkiye, İsveç'in NATO üyeliği için uzlaştı
Erdoğan konuşmasında, "İslamın bayraktarlığı" misyonu bağlamında İslamofobi ve Kuran yakma eylemleriyle dünya çapında mücadeleyi sürüdüreceklerini de vurguladı ve Mısır'daki Müslüman Kardeşler hareketinin simgesi olan Rabia işaretini yapmayı da ihmal etmedi. Ancak, uçakta gazetecilerle konuşurken Sisi ile ilişkilerinin "gayet olumlu" olduğu konusunda açıklamalarda bulundu.
"Sisi ile gayet olumlu görüşme"
Erdoğan Yeni Delhi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken de Mısır Devlet Başkanı Adülfettah El-Sisi ile "gayet olumlu bir görüşme yaptıklarını" söyledi.
"Davet konusu da gündeme geldi" diyen Erdoğan hazırlıklar yapılırken, "Mısır'ın yeni büyükelçisinin sunacağı güven mektubunu yakında kabul edeceğini" söyledi ve ekledi:
TIKLAYIN-Türkiye ile Mısır 10 yıl sonra karşılıklı büyükelçi atadı
"Türkiye ve Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye birlikte en kısa zamanda ulaştıracağız. Her iki ülke ekonomik ve ticari alanda büyük potansiyele sahip. Karşılıklı ticaret hacmimizi iki katına çıkartmak için çalışma yapacağız. Biliyorsunuz Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi oluşturmuştuk. Bunu yeniden canlandırmak için çalışacağız. İlişkilerimizin eskisinden daha iyi hale gelmesi Suriye meselesi başta olmak üzere birçok bölgesel sorun alanında olumlu neticeler almamızı sağlayabilir."
(AEK)