Meclis Başkanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diploması ile ilgili verdiği soru önergelerini Meclis içtüzüğündeki nitelikleri karşılamadığı gerekçesiyle işleme koymadı.
Gerekçe olarak önergedeki soruların Meclis İçtüzüğüne uymaması gösterildi. Biçer, daha önce CHP milletvekillerinin Erdoğan’ın diplomasına dair önergelerin reddedilmediğini belirtti ve önergelerin geri gönderilmesine tepki gösterdi.
“Özel yaşam”
Biçer, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın, Başbakan Binali Yıldırım’ın, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergeleri vermişti.
Önergelerde Erdoğan’ın üniversite diplomasının hangi okula ait olduğu, hangi okulun hangi bölümünden mezun olduğu, Marmara Üniversitesi diploma arşivine getirilen erişim yasağına dair sorular yöneltti.
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, ret gerekçesinde soruların “kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin; kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen” nitelikte olmadığını söyleyerek işleme konmadan iade etti. Önergenin İçtüzük hükümlerine uygun olarak yeniden düzenlendiğinde işleme konulabileceğini belirtti.
“Araştırma komisyonu kurulsun”
Biçer, önergelerin geri iadesine şöyle tepki verdi:
“Erdoğan bu ülkenin Cumhurbaşkanı ise ve Anayasa’da da Cumhurbaşkanı olması gereken kişi ve eğitim durumu açıkça belirtilmişse yıllardır süren diploma tartışmasına son verilmesi için bu diplomanın sorulması da gayet gereklidir. Cumhurbaşkanının diplomasının sorulması nasıl özel yaşam başlığı altına alınabilir? Herkesin yaşam alanına giriliyor, müdahale ediliyor, ne özel yaşam, ne yaşam hakkı ne kişilik tanınmıyor ama bu kanunlar Erdoğan’a gelince takır takır işletiliyor.
Biçer, 76 milletvekili ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomasıyla ilgili araştırma komisyonu kurulması için önerge verdiklerini hatırlattı. Komisyonun kurularak Erdoğan’ın diplomasının araştırılması taleplerini yineledi.
Anayasa paketi ve diploma tartışması
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin Meclis’e sunduğu Anayasa değişikliği paketiyle ilgili değerlendirmesinde diploma tartışmasına da değinmişti:
"Metinde diploma sorunu da çözülmüş. Cumhurbaşkanı olma şartları içerisinde sadece yüksek öğrenim ifadesi geçiyor. Yani bugüne kadar 4 yıllık fakülte mezunu muydu, değil miydi tartışması yapan Türkiye, artık bundan sonra bu tartışmayı yapmayacak. Bunu da çaktırmadan metnin içine koymuşlar."
Diploma tartışması
Erdoğan'ın üniversite diploması tartışması 2014 yılına dayanıyor. Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da Nisan 2014’te Erdoğan’ın diplomasının sahte olduğunu iddia etmişti.
Halaçoğlu’nun açıklaması üzerine Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül diplomasını paylaşmıştı. Açıklamasında “İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ticari Bilimler Fakültesi’nden 1980-1981 öğretim yılı Şubat döneminde mezun olmuştur. Kendisine, isteği üzerine 3 Nisan 1981 tarihinde geçici mezuniyet belgesi verilmiştir” demişti.
Eylül 2015'teyse yazar Ergün Poyraz diplomanın sahte olduğunu iddia etmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret iddiasıyla yargılanan gazeteci Arzu Yıldız, 24 Mayıs 2016 günü mahkemede Erdoğan’ın diplomasının Marmara Üniversitesi'nden istenmesini talep etmişti. Yıldız savunmasında, "Zira diploma sahte ise bu lehine delil olur dava düşer, değilse Cumhurbaşkanı aklanır kamuoyundaki bu tartışma biter" demişti.
Bunun üzerine yeniden başlayan tartışmalarda, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Marmara Üniversitesi'nin diploma arşivinin İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesinin 18 Temmuz 2014 kararıyla erişime engellendiği gündeme geldi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen önce verilen bu karar yapılan itiraz üzerine kaldırılmıştı.
Bugünse üniversitenin diploma arşivine ulaşmak mümkün. Sistemdeki aramada Erdoğan’a ilişkin kayıt yok ancak arşivin tüm diplomaları kapsayıp kapsamadığı da bilinmiyor.
Erdoğan 4 Haziran 2016’da Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 2015-2016 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni'ndeki yaptığı konuşmada “Aksaray İktisadi ve Ticari İlimler Yüksekokulu'na başladığını, dönemin sıkıntılı şartlarında okuldaki eğitim hayatının uzadığını, 1981'de mezun olduğunu, mezuniyetten 1 yıl sonra 1982'de okulunun adının Marmara Üniversitesi'ne dönüştürüldüğünü” anlattı.
Aynı gün Marmara Üniversitesi Rektörlüğü açıklama yayınlayarak “Erdoğan’ın lisans düzeyinde ‘dört yıl' eğitim veren ‘Ticarî Bilimler Fakültesi'nden mezun olduğu sabittir” dedi.
Rektör Rektör Mehmet Emin Arat'ın imzasıyla yapılan açıklamada medyaya yansıyan "tartışmalı" diploma örneğinin bir "duplikata" olduğu belirtildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üniversite mezunu olup olmadığının öğrenilmesi için 7 Haziran 2016’da Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), başvuruları üzerine Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) iletilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait noter onaylı diploma örneğini sosyal medyadan paylaştı.
HDP’den yapılan açıklamada “Diplomanın gerçek olup olmadığına ilişkin hukuki başvurularımız devam edecek” denildi.
Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun Erdoğan’ın 12. Cumhurbaşkanı seçilmesine ilişkin seçim tutanağının "tam kanunsuzluk" nedeniyle iptali ve seçimin yenilenmesi konusunda YSK’ya yaptığı başvuru ise aynı günlerde reddedilmişti. (BK)