Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölüm başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurdan Akıner'in başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta Filistin-İsrail konusu tartışılırken gösterdiği tepkinin etkilerini araştırdığı kitabı Eğitim Kitabevi Yayınları'ndan çıktı.
Akıner, Erdoğan'ın İsrail cumhurbaşkanı Şimon Peres'e karşı konuşmasına izin verilmemesi üzerine salonu tek etmesiyle ortaya çıkan "krizi" 16 kadın, 24 erkek gençle konuştu.
Konuşanların kimi Erdoğan'ı Davos'taki çıkışını olumlu karşılarken diğerleri bunun planlı olduğunu düşünüyor. Akıner, öğrencilerin kendilerini nasıl tanımladıklarına bağlı olarak Erdoğan'ın hareketine farklı tepkiler verdiğini gösteriyor. Muhafazakar ve "Türk" öğrenciler Erdoğan'ı onaylarken, farklı etnik ve inanç kimliklerine sahip olanlar bunu "seçim propagandası" olarak görüyor.
Kitapta görüşleri yer alan öğrencilerden iki örnek şöyle:
Zehra (Kürt, Alevi): "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki tepkisi bana hiç samimi gelmedi. Orada, o konuşmaları yapacak en son kişilerden biriydi. Hiçbir şekilde bana samimi gelmiyor. 2006 yılında Diyarbakır'da çıkan olayların ardından 'Güvenlik güçlerimiz çocuk da olsa, kadın da olsa kim olursa olsun terörün maşası haline gelmişse gerekli müdahale ne ise bunu yapacaktır' diyerek Kürt çocuklarını gözden çıkarmıştı. Nitekim şimdiye dek gösterilerde pek çok çocuk öldü. Gazze'de ölenler çocuk da Diyarbakır'da polise taş attı diye plastik mermiyle öldürülenler değil mi?"
Emir (Türk, Sünni Müslüman): "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim olmasa da Davos'ta aynı tepkiyi vereceğini düşünüyorum. Ben olsam ben de onun kadar öfkelenirdim. Terk edip gitmekle bence Atatürk'ten bu yana dış politikada en onurlu duruşu sergilemiş nadir insanlardan biri. Ona güveniyorum, beni temsil ettiğine de inanıyorum. Haksızlıklara karşı duran bir yapısı var."(EÜ)
* Nurdan Akıner, Van Münit Efsanesi, Eğitim Kitabevi Yayınları, 2009, 138 sayfa.