Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabinesinin ilk 100 günlük programını açıklarken ekonomik tedbirlere de değindi.
TIKLAYIN - Erdoğan 100 Günlük Eylem Planını Açıkladı
TL’nin dolar ve Euro karşısında değer kaybetmeyi sürdürmesine karşı önlem olarak çağrıda bulundu:
“Milletime diyorum ki, yastık altından gelin dövizlerini çıkartın. Dolarlarınızı avrolarınızı çıkartın, altınlarınızı çıkartın. Gelin bunları TL’ye nakde dönüştürün. Yerli ve milli direnişinizi tüm dünyaya karşı ortaya koyun.”
Çin’den borç alacağız
Erdoğan dış borç sorununa çözüm için yeni projesini de “Çin piyasasına yöneleceğiz” şeklinde duyurdu.
“Kredi derecelendirme kuruluşlarının objektif olmayan raporlar sebebiyle dış borçlanmada şimdi biz Çin piyasasına yöneliyoruz. Ne kadar çeşitlendirmeye gidersek risklerimizi dağıtmış olacağız. Bu doğrultuda ilk defa Çin yuanı üzerinden tahvil ihracı yapıyoruz.”
Türkiye’nin dış borcu ne kadar?64. Hükümet’in Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 3 Haziran 2018 günü Türkiye’nin dış borç rakamına 453 milyar dolar olarak duyurmuştu. Türkiye’nin 2018’de ödemesi gereken dış borç miktarı ise 102,6 milyar dolar. |
Kredi derecelendirme kuruluşlarının son raporlarıÜç büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Standard&Poors ve Fitch, 1992'den bugüne Türkiye'yi değerlendiriyor. Son yıllarda her üç kuruluş da Türkiye’nin ekonomik yapısını kırılgan olarak tanımlıyor. 2 Mayıs 2018 tarihinde Standard & Poor’un (S&P) Türkiye’nin notunu BB/B’den BB-/B’ye indirdi. S&P enflasyon öngörülerinin kötüleşmesi ve TL’nin uzun vadeli değer kaybını gerekçe olarak gösterdi. 30 Mayıs 2018 tarihinde Moody’s, yüksek enflasyon, artan petrol fiyatları ve TL’deki değer kaybını gerekçe göstererek Türkiye için 2018 büyüme tahminini yüzde 4’ten yüzde 2,5’e indirdi. 2 Haziran 2018 tarihinde Fitch, Türkiye'nin 25 bankasını negatif izlemeye aldı. |
* Fotoğraf: Cem Öksüz - Ankara/AA