Haberin İngilizcesi için tıklayın
Almanya’da, komedyen Jan Böhmermann Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davanın durdurulması haberinden dolayı kendini rahatlamış hissettiğini ve karardan memnuniyet duyduğunu söyledi, Türkiye hükümetinin sanatçılara, gazetecilere ve muhaliflere karşı tavrını eleştirdi.
Deutsche Welle Türkiye'nin haberine göre, Erdoğan'ın Münih kentindeki avukatı takipsizlik kararı alınmasına karşı itiraz başvurusunda bulunacağını açıkladı.
Mainz Savcılığı Jan Böhmermann hakkında takipsizlik kararı vermişti.
İfade özgürlüğü vurgusu
Böhmermann açıklanan kararda, yapılanın “özünde sadece bir espri” olduğunun teyit edilmiş olduğunu vurguladı.
"Mainz Savcılığı’nın zaman ayırıp 31 Mart 2016 tarihli Neo Magazin Royal programının tamamını izlemiş olmasından dolayı da memnuniyet duyuyorum” diyen Böhmermann, savcılığın aslında hiciv anlamı taşıyan bir şiiri zamana ve içeriksel çerçeveye yerleştirerek adeta akademik bir çalışma yapmasından dolayı da memnun olduğunu söyledi ve bundan böyle artık her konuda espri yapabileceğini belirtti.
Böhmermann düşünce ve sanat özgürlüğünü kararlı ve gerekirse ofansif bir biçimde savunan bir politikanın, yapılan espri zevksiz olsa bile buna “gülüp geçebilecek güce” sahip olacağını belirtti. Ama bir espri devlet krizine yol açabiliyorsa, bunun yapılan esprinin değil, o devletin sorunu olacağının altını çizdi.
Türkiye’deki gazeteciler
Böhmermann açıklamasında Türkiye’deki gazetecilerin durumuna da değindi.
“Türkiye’deki eleştirel gazetecilerin, mizahçıların ya da muhaliflerin o zamanlar ve şimdi şu sıralarda çektikleri ile kıyaslanacak olursa, Böhmermann skandalı kapsamındaki koparılan fırtına da yine kendi adına büyük ve acı bir espri anlamına geliyor.”
Ne olmuştu?
Böhmermann, "Neo Magazin Royale” programında Erdoğan’ı hicveden bir şiir okumuştu. Cinsiyetçi, türcü ve ırkçı ifadelere yer verilen şiir iki ülke arasında “konu” olmuştu. Almanya Başbakanı Angela Merkel de dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ile bu konu hakkında görüşmüş ve şiirin “bilinçli olarak yaralayıcı” olduğunu söylemişti.
Söz konusu şiir, Almanya’da NDR kanalında yer alan ve Erdoğan’ın insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlalleri konusunda hicveden bir başka şarkı nedeniyle Almanya Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasının ardından yayınlanmıştı.
Programda yer alan şiir, bir süre sonra yayından kaldırılmıştı.
Böhmenmann hakkında dava açılabilmesi için gereken onay, federal hükümetin Başbakan Merkel tarafından verildi.
Böhmermann hakkında "yabancı devletlerin temsilcilerine veya organlarına hakaret etme" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.
Türkiye de Almanya Dışişleri Bakanlığı'na Böhmermann'ın hakim karşısına çıkması yönünde sözlü nota vermiş, gazetecinin üç yıl hapisle yargılanmasını istemişti.
Hamburg Eyalet Mahkemesi Erdoğan'ın yaptığı başvuru üzerine, komedyen Böhmermann'ın şiirinin belli bölümleri hakkında ihtiyati tedbir kararı alındığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Böhmermann'a destek veren Almanya'nın büyük medya gruplarından Axel Springer'ın yöneticisi Mathias Döpfner'e de ihtiyati tedbir davası açmak istemiş ancak dava reddedilmişti. (YY)