* Fotoğraf: Kayhan Özer / AA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan’a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, çözüm süreci ve iç güvenlik yasasının yanı sıra Merkez Bankası ve ekonomik durumla ilgili de açıklamalarda bulundu.
Hürriyet gazetesinin haberine göre, Erdoğan özetle şunları söyledi:
Çözüm süreci
“İmralı’ya gidip gelenlerin yaptığı açıklamalara baktığımız zaman İmralı silahların bırakılmasını istiyor. Fakat partinin başındaki zatın yaklaşımı çok daha farklı, o adeta ‘Hükümetin uygulamasına bakacağız’ diyor. Hükümetin uygulamasına ne bakacaksınız? Hükümet zaten Çözüm Süreci’nin garantörü.”
"Görünen o ki şu anda İmralı ile Kandil arasında ciddi bir kopukluk var ve ayrıca siyasi hareket olarak da parti içinde bugünkü açıklamalardan sonra bir bölünmenin olduğu ortaya çıkıyor.
“Burada tutumlar temenni ediyoruz ki bu şekilde devam etmez, bir yerde bütünleşir. Bu seçimlerde kimin nerede durduğunu görme imkanımız açık şekilde olacak. Bütün temennimiz de silahların olmadığı, birlik beraberlik içinde seçimlerin yaşanmasıdır.”
“Hükümet hangi istikamette devam ediyorsa öyle devam edecek. Bunu Cumhurbaşkanlığı makamında olan bir kişi olarak konuşmuyoruz, bu makama geldik diye çözüm sürecinin dışında değiliz. Cumhurbaşkanlığı makamı bu işlerin dışında değil. Hükümetle, Genelkurmayımızla bunları zaten haftalık rutin toplantılarımızda görüşmek suretiyle sevk ve idare ediyoruz. Milli Güvenlik Kurulu’nda ve önümüzdeki hafta yapacağımız Bakanlar Kurulu toplantısında da zaten ağırlıklı konu bu.”
“İmralı kendi üstüne düşen görevi yapmış oluyor. Açıklanan 10 madde var, Demirtaş’ın açıklamaları var. İkisi de birbirini tutmuyor.”
İç güvenlik yasası
(Haziran seçimlerine yönelik bir kalkışma olabileceği iddiasıyla ilgili) “Biz bazı şeyleri duyuyoruz ama altından neler çıkacak görmemiz lazım. Gezi ile ilgili benzer şiddetli şeylerde artık bu ülkede devlet iktidar bu işlere öyle çok sıcak bakmaz. Devlet kargaşaya müsaade etmez.”
“Demokratik hak kullanacaksan bunu nasıl kullanılacağı bellidir. İç Güvenlik Yasası, önümüzdeki birkaç hafta içinde çıkması halinde önleyici tedbirler olarak geliyor. Bunların gelmesiyle birlikte çok daha farklı bir Türkiye’ye gideceğiz.”
Merkez Bankası
“Ben Cumhurbaşkanı olarak eleştirimi yaparım, yapabilirim. Buna kimsenin de müdahale etme yetkisi yok. Ortada bir gerçek var, faizler düşmezse yatırıma şiddetle ihtiyacı olan Türkiye, yatırım yapamaz.”
“Nitekim bakın şu anda özel sektörün yatırım noktasında ciddi bir yatırım zaafı var. Yatırım yarışı yok, bir duraklama içindeyiz. Bizim burada hızlanmamız gerekiyor. Ekonomik krizin dünyada olduğu bir dönemde biz bir şeye çok dikkat ettik. Neydi o? Yatırımları hiç kesmedik, eleştiri de aldı ama biz hiç hız kesmedik. Faizler düşerse bu yatırımlar devam eder.”
“Bu arkadaşı (Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı) çağırıp konuşmadığımı kim söylüyor? Bugünlerde yine bir talebi var, çağırıp konuşacağız tabii. Ama onun bağlı olduğu Sayın Bakan’la (Ali Babacan) bunu konuştuk. Ama bakıyorum ki aynı durumdalar. Şimdi burada bu uyarılar yapıldığı halde artık biraz kendine çeki düzen ver.”
“Bu işi Batılı güçlerin verdiği kararlara göre hareket etmekle sürdüremez, faiz lobisinin verdiği talimatlarla hareket edemez. Faiz lobisi alkışlıyor diye bir karar alamazsınız.” (AS)