Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Medeniyetler İttifakı toplantısı için gittiği Madrid’de Euro Press'in toplantısında Avrupalı gazetecilerin sorularını yanıtladı.
hurriyet.com.tr'nin haberine göre Erdoğan türbanla ilgili bir soru üzerine "Türkiye’de türbana 'siyasi simge olarak kullanıldığı' gerekçesiyle karşı çıkıldığını söyleyen Başbakan "Velev ki, siyasi simge olarak takıyor. Bunu suç kabul edebilir misiniz? Simgelere, sembollere yasak getirebilir misiniz? Özgürlükler noktasında dünyanın neresinde böyle bir yasak var? Bunu en yakın zamanda çözeceğiz" dedi.
ntvmsnbc.com'un haberine göre Erdoğan "Avrupa’da, ABD’de rahatlıkla başı örtülü kızlar üniversiteye gidebiliyor. Halkının yüzde 99’u müslüman olan ülkede yasaklanıyor. Ama bu sıkıntıyı da aşacağımıza inanıyorum. Biz sorumluluğumuzun farkındayız. Özgürlükler noktasından çözümüne inayorum. En yakında çözeceğiz. Medya bir çorap örüyor ama bizim arzumuz sorunu çözmek” dedi.
"301 gündemimizde"
Erdoğan "301. maddenin şu an hükümetin gündeminde olduğunu" söyledi, “Çalışmamızı kısa süre içinde yeniden TBMM’ye getirmek suretiyle kararımızı vereceğiz. Ağırlıklı olarak AB üyesi ülkelerin durumuna baktık. Bunun neticesinde şu anda bir yere varıyoruz. Bir ay içinde parlamentoya getirerek bir ortak metinle meseleyi çözmüş olacağız" dedi.
"Operasyon her an olabilir"
Erdoğan Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyonun bitip bitmediği yönündeki soruyu "Sınırötesi operasyonlarda duyarlılığımız devam ediyor. İstihbarat bilgilerinden gelecek sonuçlara göre her an operasyon yapılabilir" diye yanıtladı.
Bir soru üzerine Başbakan "Türkiye’de etnik unsurların belli coğrafyalada yoğunlaşmadığını" söyledi, "Türkiye’nin etnisitelere ayrılması söz konusu değildir. Biz tamamen üniter yapı içinde ülkemizi görüyoruz. Böyle bir şey bizim anayasa çalışmalarımızda yer alamsı söz konusu değil" dedi.
Medeniyetler İttifakı
cnnturk.com'un haberine göre İspanya ve Türkiye'nin eşbaşkanlığında ortaya atılan ve Birleşmiş Milletler nezdinde yürütülen projenin birinci forumuna Medeniyetler İttifakı Dostluk Grubu'ndaki 70'in üzerinde ülkeden 350 konuk katılacak.
Gündemdeki projeler arasında ani krizlere müdahale heyetinin oluşturulması bulunuyor. Buna göre üst düzey gruptan oluşacak acil müdahale heyeti bir kriz durumunda olaya müdahale edecek. İslamiyet'i Batı dünyasına tanıtan bir filmin çekilmesi de forum gündeminde yer alan projeler arasında.
Ayrıca Medeniyetler İttifakı'na katkı sağlayanlara Nobel Barış Ödülü benzeri büyük bir ödülün verilmesi de planlanıyor.
Forumun açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio yapacak.
Başbakan Erdoğan'a ziyareti sırasında Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da eşlik edecek. Erdoğan'ın İspanya ziyareti 16 Ocak'ta sona erecek. (NZ/TK)